Kungälvs kommun vill stoppa NMR

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill stoppa den nazistiska organisationen NMR från att hålla sammankomster i Kungälv. Polisens tillstånd överklagades men förvaltningsrätten i Göteborg gav nazisterna rätt att anordna torgmöten.
Med en dag kvar till mötet begär kommunen att kammarrätten prövar beslutet

Kungälv vill inte ha nazisterna på sina gator och torg. För andra gången överklagar kommunen polisens beslut att ge NMR tillstånd att hålla torgmöten.

Den första överklagan lämnades in till Förvaltningsrätten i Göteborg som inte ändrade polismyndighetens beslut. Med en dag kvar till det planerade mötet försöker Kungälv nu få nästa instans, Kammarrätten i Göteborg, att stoppa torgmötet.

– Vi kommer att överklaga beslutet i dag. Med hänsyn till händelserna i Göteborg och Visby anser vi att det inte går att garantera ordning och säkerhet, säger Haleh Lindqvist, kommundirektör i Kungälv.

Kommunens jurist begär att Kammarrätten ska inhibera, alltså tillfälligt upphäva, förvaltningsrättens beslut medan en ny prövning görs.

– Vi tycker att frågan är principiellt viktig och det gäller inte bara NMR utan även andra liknande organisationer. Som kommun har vi en skyldighet att garantera säkerhet och trygghet för våra invånare, säger Haleh Lindqvist.

Så resonerar rätten

Visa

Fakta:

Förvaltningsrätten i Göteborg grundar sitt beslut på polisens bedömning att de kommer att kunna upprätthålla ordning och konstaterar att mötesfriheten är skyddad av grundlagen:

”Det följer av grundlag att var och en gentemot det allmänna är tillförsäkrad mötesfrihet, vilket innebär frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte”, står det beslutet.

Rätten skriver också att man inte kan neka en organisation rätten att anordna möten utifrån risken för motdemonstrationer.

”Av det yttrande som Polismyndigheten inhämtat från berört lokalpolisområde framgår att det bedöms vara mycket hög risk för allvarliga ordningsstörningar i samband med torgmötena, men att mötenas begränsning i tid gör det möjligt för polisen att hantera situationen operativt och taktiskt”, står det i beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kungälv

Mer i ämnet