Nordiska motståndsrörelsen manifesterar i Kungälv under lördagen den 18 augusti 2018. Foto: Adam Ihse / TT

Polisen: Nordiska motståndsrörelsen får demonstrera i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, får demonstrationstillstånd i Stockholm på lördag den 25 augusti. Det beslutade Stockholmspolisen i dag.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har ansökt om tillstånd att få demonstrera på Kungsholmstorg på Kungsholmen klockan 12 på lördag, vilket Stockholmspolisen nu beviljat.

”NMR har fått tillstånd och kommer att med utgångspunkt Kungsholmstorg ha möte och därefter gå en förutbestämd väg på Kungsholmen”, skriver polisen på sin webbplats.

”Utmaning för boende och polisen”

Demonstrationen får dock gå en annan väg än den NMR först sökt tillstånd för. Enligt polisen beror det på att det är många evenemang i Stockholm under lördagen. Totalt är det 134 tillståndsgivna allmäna sammankomster under helgen, vilket enligt polisen ”innebär en utmaning dels för de som bor i och besöker Stockholm, dels för polisen”.

– Svensk polis har i grunden en god förmåga att hantera ordning och säkerhet vid allmänna sammankomster. Antalet evenemang denna helg är egentligen inte anmärkningsvärt men omfattningen och hur de sammanfaller i tid och rum kommer att påverka Stockholm, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef.

Mer detaljer väntas i veckan

Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU, är en av de organisationer som också har fått tillstånd att demonstrera på lördag.

”RKU har fått tillstånd och kommer att med utgångspunkt Norra Bantorget ha möte och därefter gå en förutbestämd väg genom Stockholm”, skriver polisen. Även RKU får gå en annan väg än den de ansökt om.

Mer information om färdvägar och hur polisens arbete och eventuella avspärrningar kommer att se ut kommer att presenteras mer utförligt på onsdag.

Krävs polishjälp från övriga Sverige

Polisen i region Stockholm som ansvarar för kommenderingen tar hjälp av övriga polisregioner och nationella avdelningar för att genomföra uppdraget i helgen.
– Precis som vid alla större händelser hjälps vi åt och därför kommer poliser från övriga Sverige för att bistå i arbetet för ordning och säkerhet i Stockholm, säger Carolina Paasikivi, biträdande kommenderingschef.

Mötesfriheten skyddas av grundlagen. Den innefattar frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande. Mötesfriheten kan inskränkas med hänsyn till ordningslagen.

Reglerna som kan inskränka mötesfriheten finns i ordningslagen. Tillstånd till allmän sammankomst får vägras om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi. Polismyndigheten får meddela de villkor som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet vid sammankomsten. Det är Polismyndigheten som prövar om man ska få tillstånd till allmän sammankomst.

Källa: Förvaltningsrätten i Göteborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer