Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reparatören Claudio Cabrejos på City Bike Sweden inspekterar hyrcyklarna som gått av på mitten, se mer i videon. Foto: Malin Benett Klarin

Stockholms hyrcyklar riskerar att gå itu – har stått stilla i över en vecka

Uppdaterad
Publicerad

I över en vecka har man inte kunnat hyra Stockholms stads elcyklar och det finns fortfarande ingen prognos för när uthyrningen kan öppna igen. City Bike Sweden som sköter uthyrningen har hittat sprickor och brustna ramar på flera av de 5 000 hyrcyklarna som kontrollerats efter olyckan i förra veckan.

Problemet med ramar som går sönder på Stockholms stads elhyrcyklar har ökat den senaste tiden. Helgen innan uthyrningen stoppades brast ramen på fyra av elcyklarna och en person fick föras till sjukhus när hans hyrcykel gick itu.

– Med facit i hand kanske man skulle ha pausat tidigare, säger Henric Hedenqvist, service manager på City Bike Sweden.

De 5 000 hyrcyklarna plockades bort från gatorna och kontrolleras fortfarande av uthyrningsföretaget som hittat säkerhetsbrister på flera av cyklarna. Enligt City Bike Sweden finns det 74 000 användare av Stockholms stads hyrcyklar och de hoppas kunna öppna upp uthyrningen så snart som möjligt.

– Men vi måste ha säkra cyklar innan vi kan rulla igång igen, säger Henric Hedenqvist.

Kostar 400 000 per dag

Uthyrningsstoppet riskerar att bli en dyr historia för City Bike Sweden som äger och sköter cykeluthyrningen. Vitet till staden ligger på mellan 450 000 och 500 000 kronor per dag, enligt företaget.

Nu väntar de på ett besked från det italienska företaget Vaimoo som levererade cyklarna, om hur de tänkt lösa säkerhetsproblemet.

SVT Stockholm söker Vaimoo för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I åratal har det varit problem för Stockholms stads hyrcyklar och efter senaste motgången för stadens hyrcyklar ska de snart plockas bort. Foto: Sanna Lüning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.