Hör hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) utveckla varför hon, till skillnad från partiledaren Nyamko Sabuni, inte tycker att Liberalerna ska söka stöd av SD. Foto: SVT och TT

Stockholms liberaler går emot partistyrelsen

Publicerad

Hur ska Liberalerna ställa sig till att ingå i en regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna? Det är frågan som Liberalernas partiråd ska besluta om under söndagen. Stockholms läns liberaler går emot partistyrelsens inställning.

– För mig är det otänkbart att samarbeta eller förhandla budget med Sverigedemokraterna, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.

Liberalernas partistyrelse vill se en borgerlig regering efter nästa val. För att nå det kan man tänka sig att ”söka samsyn med riksdagens alla partier”, alltså även Sverigedemokraterna.

Det vill däremot inte Liberalerna i Stockholm. Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) har inför partirådet skrivit en reservation som går ut på att Liberalerna inte ska ingå i ett samarbete som bygger på stöd av SD eller V.

I första hand bör Liberalerna ingå i en regering med M, KD och C, enligt Jönssons förslag. Om de fyra partierna inte får tillräckligt många mandat bör de söka ett blocköverskridande samarbete med MP.

Om inte heller det går så ska Liberalerna gå i opposition, enligt förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.