Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här övervakas Stockholm med kameror

Publicerad

203 fasta kameror och 66 tillfälliga kameror bevakar gator och torg i Stockholm. Enligt Polisen nyttjas filmerna på flera sätt och frekvent. Ett sätt är i förundersökningar för att bakspåra, se händelseförlopp och styrka brott.

Enligt polisen har övervakningskamerorna blivit ett verktyg som används dagligen för att styrka brott eller att konstatera när inget brott har hänt.

– Vi utnyttjar kamerorna genom att ha kameraoperatörer som arbetar i realtid och stöttar olika insatser, säger Anders Djurestad, biträdande chef för lokalpolisområde Järva.

Under den senaste tiden har övervakningsfilmer spelat stor roll i bevisningen mot flera organiserade brott. Det har lett till flera fällande domar.

Det löser inte alltid problemet

En nackdel med övervakningskamerorna enligt Järvapolisen är att de kan flytta på ett problem.

– Till exempel, om vi har öppen narkotikahandel, så sätter vi upp kameror. Då tar det inte lång tid förrän narkotikahandeln har flyttat geografiskt. Så vi löser kanske inte själva narkotikabrottet, men vi får en tryggare geografisk plats där kameran har satts upp, säger Anders Djurestad, polischef i Järva.

Här sitter övervakningskamerorna i Stockholm

LPO Norrmalm: 31

LPO Södermalm: 14

LPO Järva: 44

LPO Sollentuna: 14

LPO Solna: 11

LPO Botkyrka: 37

LPO Globen: 5

LPO Haninge-Nynäshamn: 5

LPO Huddinge: 6

LPO Nacka: 4

LPO Skärholmen: 2

LPO Södertälje: 30

Totalt antal fasta: 203

Antalet tillfälliga kamerapunkter i region Stockholm:

PO City: 9

PO Nord: 17

PO Syd: 40

Totalt antal tillfälliga: 66

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.