Det koleldade Värtaverket i Hjorthagen i Stockholm. Foto: TT

Stockholms sista kolpanna stängs

Uppdaterad
Publicerad

Den sista koleldade anläggningen i Stockholm stängs nu för gott. Det koleldade värmeverket KVV6 vid Värtaverket har varit i drift sedan 1989. 

Den nu stängda värmepannan Kraftvärmeverk 6 är en av två pannor i Värtaverket som gett Stockholmarna värme under de gångna 40 åren. En av dem stängdes redan innan vintern men den sista värmepannan behölls i reserv ifall det skulle bli en kylig vargavinter.

– Nu tar vi klivet bort från kolberoende och fortsätter resan mot ett energisystem helt baserat på förnyelsebar och återvunnen energi, säger Anders Egelrud, vd på Stockholm Exergi.

Nya skatteregler gav ökade kostnader

Under förra året ändrades skattebestämmelserna för användning av fossila bränslen i kraftvärmeanläggningar, något som ökade kostnaden för anläggningen. Stängningen innebär att all planerad användning av kol upphör och Stockholm Exergis utsläpp av CO2 minskar med ungefär hälften.

– Idag vet vi att vi måste sluta använda alla fossila bränslen. Kolet behöver därför fasas ut och vi gör det flera år före ursprunglig plan, säger Anders Egelrud, vd på Stockholm Exergi.

Stockholm Exergi ägs av Stockholms stad och energikoncernen Fortum.

Kraftvärmeverk 6

Kraftvärmeverk 6 är en del av Värtaverket som ligger i Hjorthagen i östra Stockholm. Kraftvärmeverk 6 togs i drift 1989.

Bränslet var stenkol med mycket låg svavelhalt. Den avancerade rökgasreningen tog bort partiklar, svavel och kväveoxider och det låga svavelinnehållet i bränslet bidrog också till att ge miljövärden som passade för att driva anläggningen i stadsmiljö.  

Stängningen innebär att Stockholm Exergis årliga utsläpp i stort sett halveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.