Jesper Ackinger är säkerhetsdirektör på Stockholms stad. Foto: Stockholms Stadshus

Stockholms stad – arbetet pågår precis som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har inte vidtagit några åtgärder angående larmet om terrorhot som kom till säkerhetspolisen tidigare idag. – Vi har ett nära arbete och en bra dialog med polisen, säger Jesper Ackinger säkerhetsdirektör på Stockholms stad.

Efter att ett hotet om en terrorattack mot centrala Stockholm så har Stockholm stad  och stadshuset inte vidtagit några åtgärder.

– Vi har ett nära arbete och en bra dialog med polisen och andra berörda myndigheter men vi har inte fått några instruktioner på att vidta några särskilda åtgärder, säger Jesper Ackinger säkerhetsdirektör på Stockholms stad.

Arbetat upp rutiner under lång tid

Men han poängterar att Stockholms stad har under en lång tid arbetat upp rutiner för en eventuell krishändelse.

– Vår uppgift är inte att vara på första linjen på platsen om det händer något. Kommunen har ansvaret för de som rör sig i Stockholm och behöver hjälp i den situation man befinner sig i, säger Jesper Ackinger.

Hjälpa de som rör sig i Stockholm

Det kan bland annat vara att upprätta platser där stockholmarna kan få skydd när kollektivtrafiken är avstängd. Kommunen har även ansvar för att öppna platser för dem som behöver mer långsiktigt stöd eller hjälpa personer som behöver ta sig ut från avspärrningar.

– Så handlar det förstås om att våra verksamheter ska pågå på ett bra sätt. Vi ska ta hand om äldre, se till att förskolan fungerar och om föräldrarna inte kan komma hämta barnen ska personelen kunna stanna kvar. Det handlar ju om dem som finns i våra verkasamheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt terrorhot mot Stockholm

Mer i ämnet