Johanna Engman, it-direktör i Stockholms stad.

Stockholms stad om bristen i skolplattformen: Olyckligt

Uppdaterad
Publicerad

På förmiddagen blev Stockholms stad kontaktade av leverantören av stadens skolplattform. I ett inlägg på sociala medier skrev en person med inlogg till skolplattformen att han kunnat nå personuppgifter och omdömen om elever och lärare.

En timme senare stängdes en del av skolplattformen ner. Stockholms stad har tillsatt en utredning och kan i dag inte svara på om systemet utnyttjats och om uppgifter har spridits.

– Det har varit möjligt att nå information och andra uppgifter än de man har tillgång till, om man varit inloggad och aktivt förändrat programmeringskoden, säger Stockholms stads it-direktör Johanna Engman.

Skyddade identiteter har inte röjts

Enligt Stockholms stad har ingen information om personer med skyddad identitet röjts.

– Nej, de har en mycket högre säkerhet så de uppgifterna har inte gått att nå.

De uppgifter som gått att nå är personuppgifter om elever och lärare som varit inloggade samt omdömen som lärare lagt in om elever. Nu har den delen av systemet stängts ned tills vidare. I nuläget kan Stockholms stad inte säga hur många som kan ha drabbats.

– Vi har påbörjat en utredning tillsammans med leverantören och tills vi vidtagit de åtgärder som behövs kommer den delen av tjänsten vara nedstängd.

Hade ni kunnat göra någonting mer för att undvika detta?

– Vi har gjort säkerhetstester men med facit i hand har man alltid kunnat göra mer och det är olyckligt att detta inträffat, vi ska nu säkerställa att liknande incidenter inte inträffar i framtiden, säger Johanna Engman, it-direktör i Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.