Badande ungdomar vid Smeduddsbadet. Foto: TT arkivbild

Stockholms centrala strandbad godkända

Publicerad

Sommarvärmen har äntligen kommit till Stockholm och ett svalkande dopp kan vara lockande. Nu har staden tagit de första proverna för att kontrollera vattenkvaliteten i centrala Stockholm.

Under hela sommaren övervakas vattenkvaliteten på Stockholms stads 31 officella strandbad av Miljöförvaltningen.

Det är vattnets temperatur, förekomsten av alger och bakteriehalten av bland annat tarmbakterien E.coli som bedöms. Om förekomsten av bakterier är för hög klassas vattnet som otjänligt. Efter tre provtagningar, med underkänt resultat, stängs badplatsen och öppnas inte igen förrän orsaken till föroreningarna hittats. 

Bajsvatten stängde bad

Under förra årets varma sommar fick bland  annat Smedsuddsbadet stängas på grund av för höga halter av tarmbakterier. Orsaken var länge okänd och det spekulerades i om avföring från sjöfågel var boven i dramat. Men så till sist, efter sex otjänliga vattenprover, uppdagades orsaken – badets toaletter hade pumphaveri och avloppsvattnet rann ut i sjön.

Havs och vatten myndigheten kan du läsa mer om vattenkvaliteten på din badplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.