Fritt fall i Stockholms näringsliv Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Stockholmsbarometern rekorddyker till lägsta nivån någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisern slår hårt mot Stockholms näringsliv, det visar Stockholmsbarometern som läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll. Årets första kvartal landar på den lägsta nivå som någonsin har uppmätts.

Under det första kvartalet 2020 störtdök Stockholmsbarometern med 34 enheter, till 60,4 på en skala där 100 utgör det historiska medelvärdet, det skriver Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

– Tyvärr talar mycket för att kommande kvartal kan bli ännu värre. Det kommer krävas stora ansträngningar från politik och näringsliv för att på sikt komma tillbaka till ett normalläge, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare i en kommentar.

Stort tapp för hotell- och restaurangbranschen

Särskilt tufft har branscher inom hotell- och restaurang, data- och butikshandel. Både företagare och hushåll spår att arbetsmarknaden kommer att försvagas ytterligare med ökad arbetslöshet som följd. Den enda bransch som visar en stigande kurva under första kvartalet är livsmedelshandel.

– Det har under en lång tid funnits stora flaskhalsar inom arbetsmarknad, bostadsmarknad och infrastruktur som bromsat landet. Dessa problem är viktigare än någonsin att ta tag för att underlätta återhämtningen när den omedelbara krisen lagt sig, säger Stefan Westerberg.

Utvecklingen för olika branscher i Stockholm kvartal 1, 2020

Visa

Bygg: 94,1  (-6,5)

Specialiserad butikshandel: 69,2 (-31,5)

Hotell- och restaurang: 78,2, (-52)

Data: 52,3 (-45)

Motorfordon: 80,2 (-25)

Livsmedelshandel: 129,4 (+13)

Tillverkningsindustri: 78,2 (-21)

Index, medelvärde = 100. Säsongsrensade värden. Över 110 indikerar ett mycket starkare läge än normalt (++), 101,1–110 starkare än normalt (+), 99–101 ungefär normalt (=), 90–98,9 svagare än normalt (-), under 90 mycket svagare än normalt (--).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer