Tusentals har drabbats i en av Sveriges största dataintrångshärvor. Foto: TT

Stockholmsföretag drabbade i it-härvan

Uppdaterad
Publicerad

I dag åtalas åtta personer i en av de största dataintrångshärvorna i svensk rättshistoria. Bland de tusentals drabbade finns bland annat Storstockholms brandförsvar tillsammans med hundratals företag, ett tiotal banker och ett flertal myndigheter.

Åtalet gäller grovt bedrägeri, häleri och penningtvättsbrott. Ligan misstänks för att ha kommit över 40 miljoner kronor genom datatintrång och härvan är en av de största i Sverige. Redan i onsdags kunde SVT Nyheter rapportera att Storstockholms brandförsvar var en av de som hade drabbats.

LÄS MER: Liga misstänks ligga bakom tusentals dataintrång – kan vara största it-härvan någonsin

Utstuderat tillvägagångssätt

Genom att kapa stora företags IT-system har de åtalade kunnat beställa varor för miljontals kronor. Ligan har skickat e-post till företagsledare. E-posten har innehållit skadlig kod som gjort att ligan kommit in i företagens system och därefter kunnat beställa varor för stora summor.

LÄS MER: Här är listan på de Stockholmsbaserade företagen

Företaget Cygate är ett av de företag i Stockholm som drabbats. De levererar IT-lösningar till ett stort antal företag och myndigheter, bland annat Polismyndigheten.

– Vi har blivit utsatta för både bedrägeriförsök och dataintrång, vi undersökte detta omgående och fattade misstankar, säger Eva-Lotta Jonsvik, marknadsdirektör på Cygate.

LÄS MER: Flera banker drabbade av miljonsvindeln

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.