Foto: TT

Flera banker drabbade av miljonsvindeln

Publicerad

Flera banker finns bland de nästan 700 företag, myndigheter och kommuner som drabbats av en av de största dataintrångshärvorna i svensk historia. Swedbank, Ikano bank och Resurs bank har sammanlagt utsatts för bedrägerier på mångmiljonbelopp till följd av dataintrånget.

– Man har gjort tre försök och ett har lyckats. Det är första gången i bankens 30-åriga historia. Vi upptäckte det väldigt snabbt, säger Patrik Axsäter, försäljningschef på Ikano bank.

Enligt stämningsansökan ville gärningsmannen få bankens anställda att betala ut över 3,3 miljoner kronor.

Ikano bank betonar att inga kunder har drabbats av bedrägeriet och att de ständigt jobbar med sitt it-säkerhetsarbete.

– Vi har väldigt stark säkerhet och vi jobbar fortlöpande stenhårt för att stärka it-säkerhetsprocesserna, säger Patrik Axsäter.

Resurs bank: ”Upptäcktes snabbt”

Även Resurs bank har lurats att betala ut pengar som ett resultat av dataintrånget. Enligt stämningsansökan försökte gärningsmannen lura till sig runt 3,7 miljoner kronor, men lyckades enbart få ut en miljon kronor innan banken upptäckte bedrägeriet.

– Det jag kan säga är att vi är en liten del av det här ärendet. Vi drabbades av ett bedrägeri som skedde mot en liten avgränsad avdelning hos oss, men vi upptäckte det snabbt och inga kunder har lidit skada, säger Anette Konar Riple, marknadskommunikationsdirektör på Resurs bank.

LÄS MER: Så gick dataintrånget till

Även Resurs bank vill betona att deras säkerhetsarbete är en ständig pågående process.

– Vi tar vårt säkerhetsarbete på största allvar, bevakar omvärlden och fintrimmar våra rutiner. Jag kan av naturliga skäl inte gå in på hur vi skyddar oss eftersom det skulle kunna gynna den här typen av personer som angriper, säger Anette Konar Riple.

Swedbank är den bank som drabbats av det största bedrägeriet till följd av dataintrånget. Banken lurades att betala ut nästan 4,4 miljoner kronor. När SVT Nyheter söker Swedbank för en kommentar avböjer banken och hänvisar till att det är en pågående rättsprocess.

LÄS MER: Här är listan på alla som fanns med i åtalet

LÄS MER: SD:s innersta krets drabbat i historiskt dataintrång

SVT rapporterade · Åtal i stora dataintrångshärvan

12.51
Hej och välkomna till SVT Nyheters direktrapportering gällande dataintrångshärvan. Klockan 13.00 håller åklagare, polis och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en presskonferens där man berättar om åtalet som väcks i dag måndag.
12.53
En hackerliga på åtta personer har i dag åtalats i en av de största dataintrångshärvorna i svensk historia. SVT Nyheter erfar att hundratals miljoner har stulits från hundratals företag, myndigheter och kommuner.
12.57
Bland målsägande i åtalet finns flera stora företag. Exempelvis ABB, NCC Sverige, Swedbank, Gekås I Ullared, Ikano bank för att nämna några. Även riksdagspartiet Sverigedemokraterna finns bland målsägande.
13.02
Nu börjar presskonferensen i Malmö.
13.04
Vid podiet sitter: Peter Ståhl, kammaråklagare, Peter Jonegård MSB, Helena Ljunggren kammaråklagare och förundersökningsledare, Henrik Söderman kammaråklagare, samt Jan Holmström bitr. regionpolischef region syd.
13.06
Brotten har pågått mellan november 2015 - oktober 2016
13.06
Den huvudmisstänkta gärningsmannen är en 38-årig man, bosatt i Malmö. Han åtalas för samtliga dataintrång.
13.08
Förutom den huvudåtalade åtalas ytterligare sju personer.
13.10
21 företag och 6 banker/finansiella institut har utsatts för bedrägerier/försök till grova bedrägerier
13.11
Man har kommit över 25,5 miljoner kronor berättar Helena Ljunggren och försökt komma över ytterligare 15,5 miljoner kronor. Totalt landar bedrägerisumman på omkring 40 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet