Foto: TT

Partiet bekräftar för SVT: Sverigedemokraterna drabbade i dataintrångshärvan

Uppdaterad
Publicerad

I dag åtalas åtta personer i en av de största dataintrångshärvorna i svensk rättshistoria. Nu bekräftar Sverigedemokraterna för SVT Nyheter att partiet finns bland de tusentals drabbade – tillsammans med hundratals företag, fler än tio banker samt ett flertal myndigeter.

– Jag har drabbats i den bemärkelsen att jag har fått ett sådant mejl, där avsändaren velat få mig att öppna en fil, men jag har inte öppnat den, säger Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna till SVT.

Han säger att partiet blev informerat om dataintrånget i våras.

– Då fick vi veta att man har försökt infektera tre eller fyra datorer hos oss genom att skicka ett mejl till de datorerna med en bifogad fil. Om man klickar på den filen så installerar den någon typ av virus som skulle kunna skada eller ge de här människorna tillgång till våra datorer, säger Henrik Vinge.

LÄS MER: Så gick dataintrånget till

”Viruset har inte kunnat få fäste”

Enligt stämningsansökan ska ytterligare en person på Sverigedemokraternas pressavdelning fått mejlet och öppnat den bifogade filen.

– Som jag har förstått det så är det så att om man har öppnat filen på en riksdagsdator, som har ett förhöjt skydd, då ska det inte vara någon fara för där kan viruset kan inte få fäste. Men om man har öppnat filen på en dator som inte har samma typ av skydd så kan man ha blivit drabbad. Jag har inte öppnat den här filen på någon dator.

Partiet har tidigare blivit utsatta för liknande försök, enligt Vinge.

– Så vitt jag kan kommunicera nu är det ingen som har blivit drabbad, utan det är fråga om försök.

LÄS MER: Fyra frågor till experten

”Inte orolig”

Syftet med intrången ska enligt källor till SVT ha varit att genom olika former av bedrägeri komma över varor och pengar. Men det ska också finnas exempel på att bedragarna har laddat ner stora mängder med material från de drabbade.

– I det här fallet är jag inte orolig. Men jag kan heller inte säga med säkerhet att ingen har infekterats, säger Henrik Vinge.

Efter intrånget har partiet behövt påminna sina anställda rutinen att inte öppna okända filer. Nu hoppas partiet att de ansvarig gärningsmännen får sitt straff.

– Det viktigaste är att man dömer dem till ett straff som står i paritet med brottet, säger Henrik Vinge.

LÄS MER: Stal hundratals miljoner från företag och myndigheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.