Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholmsfotografen Lars Epstein gläds åt att Sundsro renoverats, kollot han själv jobbade på som ung för 50 år sedan. I videon får vi dela hans minnen och se hur det såg ut förr och idag. Foto: Tomas Blideman/SVT

Stockholmsfotografen Lars Epstein återvänder till kollo efter 50 år

Publicerad

Efter 50 år av tystnad fylls kollogården Sundsro återigen av barn sugna på sol, bad och allt som hör sommaren till. Gården, som firar 100 år i år, var nära att rivas men ägarna Stiftelsen barnens dag beslutade att renovera och rädda gården istället.

– Många sådana här byggnader har rivits under årens lopp. Det är ju mycket glädjande att det inte blev så här, säger fotografen Lars Epstein som jobbade som kolloledare på 60-talet – och bodde på Sundsro.

Tack vare ett ekonomiskt bidrag från ett fastighetsbolag och några handlare kunde stiftelsen påbörja renoveringen av Sundsro för sju år sedan. Sammanlagt har det kostat närmare tio miljoner kronor.

Se i videon hur gården har förändrats under 100 år.

Rekordmånga barn

– Att barnen kommer nu efter 50 års tystnad och leker på de här gräsmattorna känns helt otroligt, säger Niklas Rubin, vd för Stiftelsen barnens dag.

Intresset för kollo är större än någonsin och rekordmånga barn väntas denna sommar. Eftersom man renoverat och öppnat fler gårdar kommer över 5000 barn att kunna åka på kollo i sommar.

– Prognosen är att varenda säng kommer att fyllas, säger Niklas Rubin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.