Cinnika Beiming, distriktschef på Stockholms idrottsförbund, säger att kartingbanan handlar om barn och ungdomars sport.

Stockholmsidrotten vädjar: ”Rädda kartingbanan i Järfälla”

Publicerad

Marken som Järfälla motorklubb och deras bilsportbana ligger på ska säljas, och banan är nedläggningshotad. Men motorsport är en hotad sport i Stockholm anser Stockholmsidrotten som vill rädda banan. De vill istället att kommunerna som äger marken går samman så att 400 ungdomar kan fortsätta köra de små snabba bilarna.

– Det är ofta ett missförstånd att motorsport är en sport för gamla gubbar, men det här handlar till stor del om barn och ungdomar. Därför känns det extra angeläget att engagera sig, säger Cinnika Beiming, distriktschef på Stockholms idrottsförbund.

Järfälla Motorklubb har en så kallad kartingbana vid Stäket i Järfälla där 400 ungdomar från hela Stockholmsregionen kör. Karting är en bilsport som körs på en asfaltsbana med en liten specialbyggd bil som unga får köra, men nu ska banan alltså läggas ner.

Marken banan ligger på ägs till stora delar av Stockholms stad, Järfälla och Sollentuna och de vill sälja marken för det är mer lönsamt än att hyra ut den till motorklubben.

Hotad sport i Stockholmsområdet

Stockholmsidrotten, som är en stödorganisation för idrottsföreningar i länet, vill rädda den nedläggningshotade kartingbanan i Järfälla.

– Motorsport generellt sett är en hotad sport i Stockholmsområdet, den försvinner allt längre bort från vårt distrikt, dels på grund av oro för buller och dels på grund av konkurrensen om marken, säger Cinnika Beiming.

Stockholmsidrotten har därför nu skrivit ett brev till nio Stockholmskommuner som alla har unga medborgare som kör på Järfällabanan, och uppmanar dem att gå samman, göra banan till en regional anläggning och dela på driftskostnaderna. Liknande arrangemang finns för andra idrottsanläggningar i länet.

Hoppas på gemensam lösning

– Vi kräver aldrig att varje kommun ska ha alla sporter , men vår tanke är att man ska samarbeta över kommungränserna för vissa sporter och motorsporten är en typisk sådan. Det är stora fördelar och de flesta kommuner vill se samverkan, så man kan erbjuda sina invånare olika idrotter inom länet.

Nu hoppas Cinnika Beiming att man kan hitta en gemensam lösning som att hyra eller köpa marken, eller flytta banan till annan plats. Men det är bråttom, avtalet går ut vid årsskiftet.

– Jag känner mig förhoppningsfull, vi ska bjuda in till möte väldigt, väldigt snart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.