Dataintrång kan bli mycket kännbara och kostsamma för kommuner. Foto: TT

Stockholmskommuner hårt drabbade av utpressningsvirus

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en enkät SVT har gjort så har hela 90 procent av länets kommuner någon gång de senaste två åren drabbats av denna typ av datorattacker.

SVT har i flera artiklar rapporterat om utpressningsvirus i datorer, där ett virus låser filer på den dator som drabbats. För att få de återställda kräver de skyldiga pengar.

Enligt en enkät SVT har gjort så är 187 av landets kommuner drabbade, och Stockholms kommuner verkar vara hårt drabbade. Av länets 26 kommuner har 21 svarat, och av dem har 19 sagt att de drabbats.

Digital utpressning

I Huddinge kommenterar de som svarat på enkäten att det är väldigt svårt att skydda sig mot den här typen av angrepp.

Endast Nykvarn och Salem säger att de aldrig råkat ut för utpressningsvirus, medan de andra kommunerna som svarat säger att de drabbats, dessutom flera gånger.

– Det är naturligtvis ett avbräck när något sådant här händer, säger Södertäljes IT-säkerhetssamordnare Fredrik Wellner.

Norrtälje, Sigtuna, Stockholm, Tyresö och Vallentuna har inte svarat på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet