• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Stockholmsluften är bra, enligt Europeiska miljöbyrån, som rankar huvudstaden som nia av 323 städer i Europa. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Stockholmsluften topprankad i ny lista

Uppdaterad
Publicerad

Enligt mätningar från Europeiska miljöbyrån, en EU-myndighet, är Stockholm en av städerna i Europa med absolut bäst luft.

Stockholm hamnar på nionde plats i miljöbyråns rankning, av totalt 323 städer i Europa. Man har mätt utsläpp i luften av små partiklar, PM2,5, och rankningen baseras på ett medelvärde för de senaste två åren. Max Elmgren är miljöutredare på Stockholm stad och bekräftar att Stockholm har väldigt bra värden för just denna typ av mindre partiklar.

– Men det finns andra luftföroreningar som är betydligt högre i Sverige och Stockholm. Bl.a. PM10 (luftburna partiklar med en storlek mindre än 10 µm i diameter), kvävedioxid, ozon och under enstaka tillfällen även kolmonoxid.

Avsaknad av stora industrier

Varför sticker Stockholm ut jämfört med andra europeiska storstäder?

– Stockholm har inga större industrier i staden, utan har lagt dessa utanför stadskärnan, vi har ett väl utbyggt fjärrvärmenätverk istället för gas, våra trafikutsläpp är den största källan till PM2,5 i Stockholm, men även där har vi en relativt ny fordonsflotta i Stockholm.

Om man bara ser till huvudstäder så kommer Stockholm tvåa, bäst är Tallinn som ligger fyra på listan.Etta på listan är Umeå, och en annan svensk stad ligger också i topp, Uppsala som hamnar på sjätte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.