Övervakningskamera vid Rinkeby torg. Arkivbild. Foto: Jonathan Näckstrand / TT

Stockholmspolisen storsatsar på kamerabevakning

Uppdaterad
Publicerad

Under våren förstärker polisen sin kamerabevakning i länet. Målet är att sätta upp 50 nya kameror innan sommaren och det är brottsutsatta platser i Södertälje som står näst på tur, följt av Botkyrka.

I dag finns ett 70-tal kameror som bevakar gator och torg bland annat i Järvaområdet och i Stockholms innerstad. Nu storsatsar Stockholmspolisen på kamerabevakning, med målet att fördubbla antalet kameror.

– Vi har omkring 100 tilltänkta positioner. Men arbetet från idé till kamera är ganska omfattande, framför allt när det gäller att få dem uppkopplade på rätt sätt in i vår kameraplattform. Om det går bra har vi ett 50-tal på plats till sommaren, säger Stefan Singman, projektledare för polisens kameraprojektet i region Stockholm.

Vill se en bevakningscentral

Näst på tur står Södertälje. Där planerar polisen att placera omkring 30 kameror på brottsutsatta platser, något som Svenska dagbladet var först med att rapportera om. Före sommaren vill polisen installera ungefär lika många kameror i Botkyrka.

Det handlar inte om tillfällig övervakning, säger Stefan Singman, utan om permanenta kameror som kräver tillstånd av Datainspektionen.

Stefan Singman leder Stockholmspolisens kameraprojekt. Foto: SVT

– Vi tittar på brottsstatistiken och prioriterar platser utifrån den. Kamerorna är dels en trygghet för medborgarna, dels en utökad förmåga för oss när det gäller bevisföring. De ger också en bättre arbetsmiljö för vår personal som jobbar i området.

Det talas ofta om brist på resurser inom polisen. Vem ska titta på materialet som spelas in?

– Vi har gjort bedömningen att vi kan rekrytera civil personal utifrån, som är duktig på bild- och filmhantering.

I dag spelas materialet in i polisens bevakningsplattform. Därifrån kan poliser hämta bevis till förundersökningar. Vanligtvis är det ingen som övervakar kamerorna i realtid, men polisen planerar för en kamerabevakningscentral i närheten av ledningscentralen i Stockholm.

– Där kommer man också att jobba med realtidsbevakning av övervakningskamerorna, säger Stefan Singman.

Varierande resultat mot brott

Vilken effekt kamerabevakning har på brottslighet är omdiskuterat. Nyligen gick forskare vid Brottsförebyggande rådet (Brå) igenom 76 internationella undersökningar där brottsnivåer mättes före och efter kamerabevakning på den aktuella platsen samt i ett kontrollområde. Det visade sig att det främst var bilbrott (bilstöld och stöld ur och från fordon) som minskade efter att kamerorna hade installerats.

Stina Holmberg på Brottsförebyggande rådet (Brå). Foto: SVT

– Kamerabevakning kan också ha förebyggande effekter på narkotikabrottslighet. Där är det lite mer osäkert om det är så att brottsligheten flyttar, men det kan kan vara positivt om flytten sker till ett mindre exponerat område, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd på Brå.

– Däremot har man inte hittat några brottsförebyggande effekter när det gäller mer spontana brott som misshandel och hot.

Under året planerar polisen också att utöka bevakningen i Järvaområdet, och i Stockholms innerstad ska nya kameror sättas upp på platser som Centralstationen, Vasagatan och Odenplan. Polisen ska även installera kameror vid platser som bedöms som möjliga terroristmål.

Platser där polisen vill placera nya kameror

Botkyrka

Södertälje

Älvsjö

Järvaområdet

Husby

Rinkeby

Tensta

Stockholms innerstad

Fridhemsplan

Gullmarsplan

Odenplan

Vasagatan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.