En vanlig vardag sker 300 000 på- och avstigningar på Gröna linjen söder om Slussen. Foto: SVT

Gröna linjen – tågbyten och trängsel väntar i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar det stora renoveringsarbetet vid tunnelbanestationerna Skärmarbrink och Gullmarsplan. Ett arbete som kommer att orsaka stora störningar i trafiken under sommaren. SL uppmanar resenärer att försöka hitta alternativa resvägar om möjligt.

– Var ute i god tid för det kommer bli rörigt, säger Karolina Pamp, på SL:s pressjour till SVT nyheter.

Under måndagen börjar det omfattande renoveringsarbetet av perrongerna vid Gullmarsplan och Skärmarbrink. Plattformarna ska rustas upp för ökad säkerhet och förbättrad tillgänglighet. SL varnar för att det kommer att bli trångt, krävas flera tågbyten och att resorna kommer att ta betydligt längre tid än vanligt.

– Vi ber om ursäkt för det besvär som dessa arbeten kommer att medföra för våra resenärer, men vi måste rusta upp och bygga om så att det håller och fungerar bättre i framtiden, säger Karolina Pamp på SL:s pressjour.

”Åtgärderna är nödvändiga”

Framförallt kommer resenärer på gröna linjen söder om Slussen att drabbas. Arbetet påverkar resande i båda riktningar.

– Åtgärderna är nödvändiga och kan inte vänta längre. Vi gör dem under en tid när det trots allt är färre än normalt som påverkas. Dessutom kan vi göra arbetena mycket snabbare än om vi skulle sprida ut det på hela året, säger Mikael Nysten, chef för sektion tunnelbana på trafikförvaltningen i ett pressmeddelande.

Förberedelser för utbyggd tunnelbana

Vid Gullmarsplan börjar också de förberedande arbetena för utbyggnaden av tunnelbanan, vilket kommer att påverka de som bor och har verksamheter i området.

Söderströmsbron, som är en av tunnelbanetrafikens mest trafikerade sträckor, ska rustas upp. Foto: SVT

Bron Slussen-Gamla stan rustas upp

Söderströmsbron – tunnelbanebron mellan Slussen och Gamla stan – som är en av de mest trafikerade sträckorna i hela kollektivtrafiken rustas också upp. Bron består egentligen av fem broar och bron närmast Gamla stan kommer att stängas av mellan den 16 och 30 juli. Tågen rullar under upprustningen men det kan bli längre restider och mer trängsel.

Många påverkas

Utbyggnaden och upprustningen efter Gröna linjen drabbar många. En vanlig vardag sker 300 000 på- och avstigningar på Gröna linjen söder om Slussen. SL uppmanar att ta alternativa resvägar eller att undvika att resa under rusningstiderna. Gröna linjen kommer att få förstärkning av direktbussar från Skarpnäck och Kärrtorp till Gullmarsplan på vardagar mellan klockan 07.00 – 09.00, samt klockan 16.00 – 18.00, eftersom tunnelbanan kommer reducera sina avgångar kraftigt.

Foto: SVT

Den 19 augusti ska trafiken gå som normalt igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer