Stopp för hemlösa att sova i S:ta Clara kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Hemlösa får inte längre sova inne i Clara kyrka under kyliga vinternätter efter ett beslut i kyrkorådet. Orsaken är att försäkringsbolaget säger nej på grund av brandsäkerhet och att kyrkan är kulturminnesmärkt.

– Det här kom som en blixt från klar himmel. Vi har bedrivit den här verksamheten i ett decennium och har en rigorös bevakning nattetid med vaken personal, säger Björn Alldén som är ordförande för S:ta Claras vänner.

Nytt beslut kom i december

– Vi har haft en bra dialog med föreningen men i december sa försäkringsbolaget att kyrkan är kulturminnesmärkt och att det inte lämpar sig för natthärbärge. Brandrisken är också viktigt ur försäkringshänseende, säger Marika Markovist som är domprost i Stockholms domkyrkoförsamling.

Domkyrkoförsamlingen har kontakt med Stockholm stad, i första hand socialdirektör Fredrik Jurdell för att hitta en ny lokal. Socialborgarrådet, Jan Jönsson (L), är också informerad om den uppkomna situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.