Slussens t-banestation är stängd och avspärrad på grund av rökutvecklingen. Foto: Henrik Arborén SVT

Störningarna i tunnelbanetrafiken över

Uppdaterad
Publicerad

Rökutveckling och en kabelbrand i en tunnel mellan Slussen och Mariatorget i Stockholm tvingade tidiga morgonresenärer att utrymma tunnelbanan. Effekten blev stora förseningar under morgontrafiken.

Efter att röda linjen mellan Zinkensdamm och Karlaplan/Stadion stått helt stilla i morse har trafiken börjat rulla igen och förseningarna var borta vid 10-tiden. Värre var det några timmar tidigare.

– Det blir störningar i hela Stockholms kollektivtrafik när vi har ett stopp på en så viktig knutpunkt som Slussen, säger Fredrik Cavalli-Björkman på SL:s presstjänst.

Kabelbrand bakom stoppet

Det var en kabelbrand mellan Mariatorget och Slussen orsakat av tidigare svetsarbeten som stoppade t-banetrafiken. Efter 05.20 stod tunnelbanetrafiken helt still mellan Zinkensdamm och Karlaplan/Stadion fram till sjutiden. Branden släcktes snabbt men det blev en stor rökutveckling som ställde till problem.

– Redan vid Skanstulls tunnelbanestation kände jag att det luktade rök, sade SVT-medarbetaren Henrik Arborén vid halvsjutiden på morgonen.

Stoppet drabbade främst röda linjen, men även gröna linjen som inte stannade vid Medborgarplatsen eller Slussen på grund av rökutvecklingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.