Ersättningsbussarna räcker inte till i Alvik Foto: Linus Valberg/SVT

Efter tidigare stopp – gröna linjen rullar igen

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen och förmiddagen var det stopp mellan Odenplan och Kristineberg i båda riktningarna, orsaken är ett signalfel. Stoppet drabbade tusentals passagerare, men strax före klockan 11 rullade tågen igen.

SL uppskattar att drygt 100 000 resenärer på gröna linjen drabbades av morgonens signalfel. Felet, som uppstod vid 05-tiden, skulle först vara åtgärdat klockan 08.00, men prognosen flyttades fram under förmiddagen. Först 10.45 öppnades hela linjen igen.

– Det har ju naturligtvis varit väldigt besvärligt, framför allt för de i Alvik, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Ersättningsbussar fastnade i köer

SL satte in ersättningsbussar till och från Alvik, men köerna till bussarna ringlade sig långa. Dessutom fastnade ersättningsbussarna mot Odenplan i stillastående trafik på Tranebergsbron.

– Jag gissar att många resenärer hörde att tunnelbanan stod still och att många därför tog bilen och trafiken på Tranebergsbron blev värre, säger Claes Keisu.

Växelarbete orsakade stoppet

Orsaken till stoppet är ett signalfel som uppstått i samband med ett växelarbete inför renoveringen vid Fridhemsplans tunnelbanestation.

– Vi ska ju stänga Fridhemsplan i sommar och köra förbi stationen på ett spår i taget, därför behöver man sätta in växlar och det arbetet har gjorts under helgen. Men så när man skulle koppla ihop det i natt så fick man inte kontakt med signalsystemet. Felet tog lång tid att hitta och åtgärda, säger Claes Keisu.

Enstaka tåg kan under förmiddagen ha vissa förseningar. Ett vanligt dygn är det cirka 300 000 påstigande på gröna linjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.