Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Camilla Ydeklev jobbar med rekrytering av familjehem för Stockholms stad. Här berättar hon om läget. Foto: SVT/TT

Stor brist på familjehem i Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

Barn som ska placeras på familjehem i Stockholms stad kan i dag få vänta ett bra tag innan de får flytta in hos en familj. En utredning som ska ta max fyra månader kan i dagsläget ta betydligt längre tid.
– Barn kan få vänta uppemot ett år eller mer, säger Camilla Ydeklev, biträdande enhetschef på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Camilla Ydeklev jobbar med rekrytering av familjehem i Stockholms stad. Och trots att det är relativt många som visar intresse för att bli familjehem faller många bort längs vägen.

– Vi får in cirka 500 intresseanmälningar om året, men under utredningen så faller nästan 300 bort av olika anledningar, säger Camilla Ydeklev.

Exakt hur många familjehem som i dag behövs i Stockholms stad är svårt att säga, då ansvaret är utspritt på de olika stadsdelsförvaltningarna.

Jourhem blir långtidsboende

Ett resultat av bristen på familjehem är att de tillfälliga jourhemmen som barnen bor på under väntan på placering i slutändan omvandlas till familjehem. Och det är något som kan påverka barnen negativt menar Camilla Ydeklev.

– Det innebär andra påfrestningar att vara ett familjehem än ett jourhem. För barnen kan det bli att hen börjar agerar utåt när boendet blir mer permanent, och då har vi ofta sett att det kan bli en kris både för barnet och familjehemmet, säger Camilla Ydeklev. 

Familjehemmet: ”Vi blev nedringda”

För två år sedan bestämde sig Isabella Cox och hennes man att bli ett familjehem, och redan från början märkte hon av att efterfrågan efter familjehem var väldigt stor.

– Vi blev mer eller mindre nedringda, säger Isabella Cox. Hör mer i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Isabella Cox är tillsammans med sin man familjehem och har i dag två barn placerad hos sig. Foto: SVT

Jourhem och familjehem

Visa

Jourhem 

Jourhem är ett hem som vid upprepade tillfällen tar emot barn för tillfällig vård och fostran. Ett jourhem tar emot barn och unga som akut behöver placeras någonstans. Under tiden som barnet bor i jourhemmet så utreder socialtjänsten om och i så fall vilka insatser som behövs. Jourhemmet är tänkt att fungera som boende under en kortare tid. 

Familjehem 

Med familjehem menas ett enskilt hem som på uppdrag av socialtjänsten tar emot barn, ungdomar och vuxna för vård och fostran och vars verksamhet inte bedrivs yrkesmässigt. Ett familjehem kan antingen vara ett hem i barnets nätverk, ett så kalllat nätverkshem, eller ett hem där familjehemsföräldrarna inte har någon tidigare relation till barnet. Familjehem är tänkt att fungera som boende under en längre tid. 

Källa: Socialstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer