Stor glädje bland lokalbor som protesterat mot bygget i Husby gård

Publicerad

Efter att exploateringsnämnden i Stockholms stad stoppat planerna på att bygga 700 lägenheter vid Husby gård är glädjen stor bland lokalbor som kämpat för att behålla grönområdet.

När politikerna skulle fatta beslut om att bygga 700 nya bostäder i Södra Husby, stötte de på patrull. Många boende i området reagerade på förtätningen och att det skulle gå en bilväg genom grönområdet, som ligger på gränsen till Järva fältet. Lokalborna organiserade sig och drog igång protestmöten och namninsamlingar.

Föreningar och Husbybor samlades för att protestera mot det planerade bygget av 700 bostäder på Järvafältet. Foto: SVT

En av aktörerna bakom protesterna var bland andra Norra Järva stadsdelsråd där Arne Johansson är ordförande. Han är idag mycket nöjd med att byggplanerna stoppats och att protesterna påverkat politikernas beslut.

– Vi har vunnit en stor seger. Det här visar ju att det lönar sig att kämpa. Politikerna har tagit hänsyn och lyssnat på oss boende som ville behålla naturen. Det känns fantastiskt, säger Arne Johansson.

Ska fortfarande byggas 2000 bostäder i Husby

Den grönblå majoriteten har inte stoppat byggandet av de totalt 2000 nya bostäderna i Husby utan exploateringsnämnden kommer nu se sig om efter nya platser.

Arne Johansson är medveten om bostadsbristen och att det kommer behövas bostäder framöver.

– Vi förstår ju att det måste byggas mycket fler bostäder. Men det här beslutet kommer ju inte minska antalet planerade nybyggda lägenheter. De kommer ju fortfarande byggas men på en annan plats där det inte gör lika stor inverkan på naturen. Det blir möjligtvis en viss försening, säger han.

Socialdemokraterna rasar mot stoppet

Socialdemokraterna i stadshuset gör dock tummen ner för majoritetens beslut i exploateringsnämnden.

– Trots akut bostadsbrist stoppas än en gång byggandet av bostäder. På bara några månader har den blågröna majoriteten stoppat över 5 000 bostäder i Stockholm. Det är inte bara ansvarslös politik, det sänder även signalen att det blågröna styret gett upp planerna att bygga för en växande stad, säger Emilia Bjuggren (S), vice ordförande i exploateringsnämnden.

– Bostäderna var fördelade på 350 hyresrätter och 300 bostadsrätter. Planen med projektet var att stärka tryggheten och tillgängligheten i Husby och bygga ihop stadsdelarna i norra Järva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer