Italienska brandflyget vattenbombar Nackabranden Foto: Pontus AltinVisa alla (5)
Visa alla (5)

Skogsbranden i Nacka under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Den stora skogsbranden i Nacka är under kontroll, men räddningstjänsten kommer att utöka sin styrka på plats under lördagen. Släckningsarbetet beräknas pågå till måndag.

På lördagsmorgonen uppges branden vara inringad och det finns ingen risk för spridning längre enligt Larsa Stevelind, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund, men han säger att röken har varit väldigt besvärande för boende i närheten.

– Vi har 25-30 personer på plats där just nu, men vi kommer att öka med tio personer till nu under lördagen, så vi får klart det här så snart som möjligt, säger Larsa Stevelind. 

Italienska vattenbombplan bekämpade branden

Branden ska enligt polisen ha börjat vid 16.30-tiden på Svindersviksberget, precis intill Värmdöleden. Under fredagkvällen och natten arbetade totalt omkring 35 brandmän på platsen för att bekämpa tre brandhärdar.

Vid 19-tiden på fredagskvällen begärde man understöd av de två italienska vattenbombplanen som utgår från Örebro. Flygplan som funnits på plats sedan den 10 juni på begäran av Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

– Brandflygen har bombat branden med minst 12 omgångar. Styrkorna på marken har tillfälligt dragit sig tillbaka för att ge plats för vattenbombning, sa Joakim Nyberg.

Vid 22.30 hade brandflygen lämnat Stockholm. Branden var under kontroll och det brann i ”betydligt mindre utsträckning”.

”Det krävs händer och fötter i skogen”

Under lördagen kommer man inte fortsätta med vattenbombplanen.

– De ger inte rätt effekt längre, nu krävs det händer och fötter i skogen som kan borra i marken, det vill säga skjuta ner vattnet i marken, för det glöder i jorden, säger Larsa Stevelind. Han fortsätter:

– Det är 90 000 kvadratmeter som ska släckas nu och varje kvadratcentimeter där det glöder måste vattenbekämpas. Det kommer vi nog hålla på med fram till måndag.

Det ryker fortfarande från branden, men röken är nu betydligt mer utspädd och är mer som ett dis, enligt brandförsvaret. Personal på plats vädjar till trafikanter att köra försiktigt på väg 222 i höjd med branden eftersom räddningstjänsten har fordon och personal på vägbanan.

Räddningstjänsten arbetar under lördagen med att spruta ner vatten i marken, för att släcka alla glödbränder. Foto: Celinda Andersson

Kraftig rökutveckling

Branden härjade i skogsområdet vid Ryssviken, mellan Marinstaden, Vikdalsvägen och Värmdöleden. Det gav kraftig rökutveckling österut i riktning mot Nacka Forum och vidare in mot Stockholm. 

I nuläget är brandorsaken är okänd.

Skogsområdet är bränt i undervegetationen men enligt Larsa Stevelind har det inte inte varit några större så kallade toppbränder, det vill säga bränder i trädkronor.

– Det kan vara några mindre lövträd, men för tallar krävs det mer, säger Larsa Stevelind.

45 personer på plats

Vid 16-tiden på lördagen skriver brandförsvaret att släckningsarbetet är indelat i tre sektorer och att arbetet framskrider som förväntat. De har minst 13 enheter med cirka 45 personer på plats.

När det blir mörkt kommer själva släckningsarbetet övergå i mer defensiva insatser eftersom det är stora risker med att släcka skogsbränder i mörkret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer