Flera myndigheter har kontrollerat företag i Järvaområdet för att komma åt organiserad brottslighet. Foto: TT och Janne Åkesson/Swepix

Stor insats mot organiserad brottslighet i Järva

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Järva har tillsammans med flera andra myndigheter påbörjat en stor insats för att komma åt organiserad brottslighet.
– Vi har hittat brister på nästan alla företag där vi gjort tillsyn, säger Erik Ahnlund, polisinspektör i lokalpolisområde Rinkeby.

I insatsen som påbörjades under förra veckan samarbetar Polisen med bland annat Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket och Arbetsförmedlingen.

– Syftet är att motverka den osunda konkurrensen som uppstår när man inte följer spelreglerna. Det är svårt för en etablerad näringsidkare som spelar efter regelboken att ha en verksamhet i en miljö där svart arbetskraft och illegala varor är en vardag. Då uppstår ett parallellsamhälle, säger Erik Ahnlund, polisinspektör i lokalpolisområde Rinkeby.

”Svart ekonomi kan kopplas till organiserad brottslighet”

Hittills har de gjort tillslag mot sju företag, allt från bilverkstäder till restauranger och frisörsalonger.

– Tillsynen har varit dålig här tidigare och vi har hittat stora brister på nästan alla arbetsplatser, säger Erik Ahnlund och ger exempel:

– Det kan handla om att det verkar bo människor i lokaler som avses för annat, att det förekommer illegal försäljning av tobak, illegal arbetskraft och avsaknad av personalregister och kassaapparater. Det kan i sig betyda att det finns en svart ekonomi som kan kopplas till organiserad brottslighet.

Insatsen fortsätter

Hittills har polisen upprättat ärenden om brott mot tobakslagen och brott mot utlänningslagen men insatsen kommer att fortsätta. Även Skatteverket och Arbetsmiljöverket har upprättat utredningar, och en verksamhet fick stänga direkt.

-  Vi har inte samarbetat operativt på det här sättet i Järva tidigare så målet är att det här ska bli en del av polisens vardagliga arbete, säger Erik Ahnlund.

I januari kommer resultaten av insatsen sammanställas.

– Det är för tidigt att dra för många slutsatser men vi ser att det finns väldigt stora brister på flera områden och då speciellt vid hantering av kontanter och svart marknad. Det blir en enorm vinst vid försäljning av till exempel illegal tobak utan att den beskattas, säger Erik Ahnlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Stockholm
Mer Nyheter