Hör oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) kritik mot Stockholms stad efter integrationspakten med Foodora. Karin Ernlund (C) svarar. Foto: Sebastian Comar Alm

Stockholms stad får kritik för integrationspakt med Foodora

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet reagerar starkt efter att de upptäckte att Foodora är med i Stockholm stads integrationspakt. Pakten, som är ett försök från Stockholms stad att få människor i arbete genom att skapa ett nätverk av företag, har över 270 arbetsgivare listade. Nu svarar arbetsmarknads- och integrationsborgarrådet Karin Ernlund (C) på kritiken.

I Stockholms stads integrationspakt ingår bland annat Foodora, Wolt och Uber, som samtliga anklagats för brister i arbetsmiljön. Vänsterpartiet vill nu att Stockholms stad ställer hårdare krav på vilka företag som får vara med.

Foodora om samarbetet

Foodora har avböjt att ställa upp i intervju, men svarar på mejl att de är en del av integrationspakten. Foodora definierar inte sig själv som ett gig-företag eftersom de anställa har schemalagd arbetstid. På hemsidan skriver de att ingen anställd tjänar mindre än 100 kronor timmen.

Utdrag ur mejlet:

”Arbetsmarknaden har förändrats och det uppstår nya typer av behov, krav och önskemål, Foodora kan vara en del av lösningen. Integrationspakten är ett samarbete som startades i våras med Stockholm Stad.”

Transportförbundet vill inte kommentera eftersom de befinner sig i dialog med Foodora om ett kollektivavtal.

Detta är integrationspakten

Integrationspakten startades 2019 av Stockholms stad och har idag 272 listade företag och organisationen i ett nätverk.

Nätverket erbjuder arbetsgivarna flera möjligheter till fördjupad samverkan med Stockholms stad. Till exempel som jobbpartner för långsiktigt samarbete med staden kring kompetensförsörjning, mentorer för nyanlända och handledare för feriejobbande ungdomar.

Integrationspakten har tre mål:

  • möta arbetsgivares behov av kompetens
  • korta vägen till språk, utbildning och arbete
  • stärka integrationen i Stockholm.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.