Foto: TTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Stor manifestation för samtyckeslag

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans friande våldtäktsdom har väckt starka reaktioner och flera tusen personer samlades i dag för att demonstrera mot sexuellt våld och för krav på samtycke i våldtäktslagen.

”Mitt hjärta blöder. Av sorg, men också av glädje – vi har fått nog nu. Vi har fått nog förlängesen” skriver en av demonstranterna på Twitter.

Polisen uppskattar att runt 3.000 personer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm för att kräva att Sverige, liksom flera andra länder som till exempel England och Kanada, inför en lag om samtycke.

– Vi är upprörda över den senaste tidens domslut och att så få personer fälls för våldtäkt, bara knappt 200 av över 6.000 anmälda våldtäkter, säger Olga Persson, förbundssekreterare vid kvinno- och tjejjourernas riksförbund, som är en av de deltagande organisationerna.

”Vi måste visa våra barn och ungdomar”

En av dem som tog sig till Medborgarplatsen är 77-åriga Laila Högdahl. Hon berättar för TT att hon kom dit för att hon tycker att ämnet är viktigt och för att visa att hon tar ställning.

– Jag har vuxit upp i ett samhälle som har varit på gott och ont. Jag har barnbarn, både en pojke och flickor som ska växa upp och jag önskar att vi ska lämna någonting som är bra för dem. Och att de ska veta var gränserna går. Det är det vi måste visa våra barn och ungdomar, säger hon.

Flera talare poängterade att lagar påverkar människors beteenden. Birgitta Ohlsson – som presenterade sig som ”folkpartist, feminist och Europaminister” – drog paralleller till hur lagen om förbud mot barnaga 1979 och sexköpslagen från 1999 genom åren har ändrat synen på sådant som förr inte var brottsligt.

– Jag är övertygad om att en samtyckeslag kan bana vägen på samma sätt.

Störst jubel mötte avslutningstalaren, den rutinerade Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ. Hon fick stort gensvar från åhörarna efter att ha förkunnat att denna demonstration är ett tecken på feminismens genombrott.

–Paradigmskiftet är nu, när vi slutar se på varandra som kön i stället för som människor.

Dom upprörde

Den uppmärksammade domen i Lunds tingsrätt förra veckan innebar att en åtalad 27-åring friades från åtal om våldtäkt efter att ha förklarat att han trodde kvinnan ville ha sex, trots att hon sa nej. Enligt mannen signalerade hon på olika sätt att hon ville.

Enligt deltagarna i manifestationen måste något göras åt den nuvarande lagstiftningen. Det senaste året har flera fall uppmärksammats där åtalade män friats från våldtäkt trots att kvinnan påstått att hon sagt nej.

I Sverige har fem av åtta riksdagspartier ställt sig bakom en samtyckeslagstiftning men Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har ännu inte uttalat något stöd för en sådan ändring.

Även i Göteborg hölls en stödmanifestation i dag.

Manifestationen sker mot sexuellt våld och för en lagstiftning som bygger på samtycke. Den hålls på medborgarplatsen på Söder i Stockholm med start klockan 13.

Bland arrangörerna finns både organisationer, representanter för kampanjer och privata initiativ.

Professor emerita Madeleine Leijonhufvud är en av talarna. En annan är demokratiminister Birgitta Ohlsson vars parti, Folkpartiet, nyligen ställt sig bakom kravet på samtycke i sexualbrottslagen.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet