Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Specialistsjuksköterskan Anna Sofia Börjesson berättar om oron nu när restriktionerna för äldre lättats upp. Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

Stor oro inom vården efter lättade coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

I veckan lättades coronarestriktionerna för 70-plussare. Beskedet var glädjande för många men för personal inom vården var det en stor källa till oro. Enligt Vårdförbundet är rädslan för att smittan ska ta sig in på äldreboenden igen ett av de största orosmomenten just nu.

Anna Sofia Börjesson är specialistsjuksköterska på Södersjukhusets intensivvårdsavdelning, som ökade sitt platsantal med 400 procent när läget var som värst.

Oron över att behöva skala upp delas av Vårdförbundet och deras medlemmar. Enligt ordförande Sineva Ribeiro finns dessutom en rädsla över att smittan ska ta sig in på äldreboendena igen – något det gjort här i Stockholm.

Den 19 oktober var det 13 av regionens särskilda boenden för äldre som hade ett eller flera fall av covid-19. Det är fyra fler än veckan före och mer än dubbelt så många jämfört med för en månad sedan.

I videon hör du Anna Sofia Börjesson och Sineva Ribeiro berätta om oron för att inte klara av en andra våg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer