Skarpladdat vapen som beslagtagits under operation Gimle. Hör polisen berätta om insatsen mot det allt starkare kriminella nätverket. Foto: Sanna Lüning/SVT

Polisen försöker slå ut kriminellt nätverk i Märsta

Uppdaterad
Publicerad

Ett kriminellt, organiserat nätverk i Märsta ska enligt polisen ligga bakom flera skjutningar och sprängdåd i Sigtuna kommun och övriga Stockholm. Under våren genomförs nu en stor polisoperation i kommunen för att försöka slå ut nätverket.

– Jag skulle vilja säga att Märstanätverket står bakom 95 procent av skjutningar och sprängdåd i Sigtuna kommun, säger kommunpolis Jonas Junered.

Polisen kraftsamlar för att få bukt med ett kriminellt nätverk i Märsta. I operation ”Gimle” som pågått sedan en tid tillbaka jobbar flera poliser på plats i Märsta, dels med spaning och underrättelsearbete men också med husrannsakningar och genom att stoppa misstänkta fordon som kan kopplas till nätverket.

– Vi har gjort många tillslag av narkotika, kontanter men också många vapen, uppemot 10 ärenden med olika former av vapen, säger kommunpolis Jonas Junered.

Märstanätverkets innersta kärna består av ett 20-tal personer men enligt polisen kan ett 60-tal kriminella personer kopplas till nätverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.