SMHI har utfärdat en varning för att det råder stor risk för gräsbrand. Foto: TT arkivbild

Stor risk för gräsbrand i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Hårda vindar och torrt fjolårsgräs gör att SMHI varnar för att det råder stor risk för gräsbränder i Stockholms län. Samtidigt har SMHI också utfärdat en varning för kuling i norra Östersjön.

– Det har ju varit torrt en period och på grund av att det blåser hårt så finns det en risk att en gräsbrand sprider sig, säger Andreas Linder operativ chef, Södertörns brandsförsvarsförbund Stockholm.

Stockholms län

Varningen för gräsbränder är utfärdad i ett större område av Stockholms län under lördagen, men även imorgon, söndag, kommer det att vara en stor brandfara i vissa delar av länet, berättar Andreas Linder.

– Det kan vara mycket torrare lokalt och det bästa är kolla upp hur det är i området. Titta på kommunens hemsida hur reglerna ser ut och när man får elda, säger han.

Avlägsna det torra gräset

I de flesta kommuner har man infört speciella eldningsveckor när det är tillåtet att elda. För att minska risken för gräsbränder, när det är tillåtet att elda, ska man försöka avlägsna det torra gräset och blöta upp marken.

– Den största risken är det höga fjolårsgräset som torkat upp. Man kan försöka ta bort det med lie eller kratta innan man eldar, avslutar Anderas Linder.

SMHI:s hemsida går det att se alla varningar angående väder och vind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer