Tågen vänder vid Mariatorget. Foto: Rufus O Jägemar/SVT

Tågen rullar igen på tunnelbanans röda linje

Uppdaterad
Publicerad

Tunnelbanetågen rullar igen på tunnelbanans röda linje efter ett tidigare stopp, men det är fortsatt följdförseningar. Ett fel på en strömskena gjorde att tågen söderifrån stannade vid Mariatorget, något som påverkade trafiken på i stort sett hela den röda linjen. P4 Stockholm rapporterar om att passagerare ska ha kollapsat i trängseln som uppstod.

Problemen på den röda linjen började vid sjutiden på måndagsmorgonen. En strömskena hade rubbats ur sitt läge med följd att tågen på delar av röda linjen inte fick någon ström.

Tågen söderifrån körde bara till Mariatorget där de vände. Mellan Mariatorget och T-centralen gick sedan bara ett tåg på ett av spåren, med stora förseningar som följd.

Enligt P4 Stockholm har åtminstone en passagerare svimmat på trängseln på T-centralen.

Trångt på perrongen vid Örnsberg. Foto: Moa Ferm/SVT

”Bara att andas och ta det lugnt”

Maria Lundberg var en av alla resenärer som drabbades. Hon reste från Aspudden till jobbet vid Kungsträdgården.

Maria Lundberg, på väg från Aspudden till Kungsträdgården. Foto: Pia Heick/SVT

– Det är bara att andas och ta det lugnt. Jag har flextid så det är okej. Men min son är på väg till skolan vid Mariatorget och han kommer att bli sen.

Hur beter sig folk nu i morgonrusningen?

– Det är förvånansvärt lugnt. Och det positiva är att i stället för att det är en massa enskilda individer som åker tåg blir jag:en ett vi som är i samma situation, vilket vi egentligen alltid är. Men det krävs den här typen av händelser för att vi ska känna så, säger Maria Lundberg.

Köer vid Liljeholmen till bussarna som ersätter tunnelbanan. Foto: Kristin Törngren/SVT

Stopp på tvärbanan hela dagen

Även Tvärbanan har problem efter att en kontaktledning rivits ner vid Årstadal, vilket gör att det sedan sextiden är stopp i trafiken mellan Årstaberg och Stora Essingen. Det stoppet väntas pågå under hela måndagen och trafiken vara i gång igen först på tisdag morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.