Foto: TT

Storbanken varnar för bostadsbubbla

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs anser att Sveriges och Nya Zeelands bostadsmarknader löper störst risk för prisfall.

Banken har tittat på bostadsmarknaderna i de så kallade G10-länderna, de tio med de mest handlade valutorna, och kommit fram till att bostadspriserna är mest upptryckta i små, öppna ekonomier som Sverige och Nya Zeeland.

Goldman bedömer att det är 35-40 procents risk för att priserna i de två länderna faller med 5 procent eller mer under de kommande två åren.

Banken har jämfört prisnivåerna mellan länderna genom tre olika mått, förhållandet mellan bostadspriser och hyra, mellan bostadspris och hushållsinkomst och bostadspriser justerat för inflation.

Befolkningstillväxt stödjer efterfrågan

Men samtidigt pekar Goldman Sachs på att en hög invandring och befolkningstillväxt stödjer efterfrågan på nybyggda bostäder i både Sverige och Nya Zeeland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer