Runt 500 personer arbetar just nu med att röja upp i skogarna runt Norrtälje efter stormen Alfrida. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SVT

Stormen fällde 300 000 kubikmeter skog

Publicerad

Stormen Alfrida fällde totalt runt 300 000 kubikmeter skog bara i Stockholms län. Värst drabbat är Roslagen, Rådmansö och runt Norrtälje, visar en inventering som Skogsstyrelsen gjort.

När SVT Nyheter Stockholm ger sig ut i skogarna runt Norrtälje, får vi bitvis krypa fram för att kunna filma förödelsen efter stormen. De omkullblåsta träden ligger som plockepinn och vi uppmanas att vara försiktiga eftersom de enorma rotvältorna kan slå igen som en råttfälla.

– Omkring 300 000 kubikmeter skog blåste omkull under stormen Alfrida. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av den skog som normalt avverkas i den här trakten under ett helt år, säger Katrine Andersson, som är skadesamordnare på Skogsstyrelsen Stockholm-Gotlands distrikt.

Enorma rotvältor ligger nu i skogarna. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SVT

Norrtälje och Roslagen värst drabbat

Värst drabbat är Roslagen, Rådmansö och runt Norrtälje, visar en inventering som Skogsstyrelsen gjort. Skogsägarna uppmanas nu att forsla bort de fallna träden för att minska risken för angrepp av granbarkborre till våren.

Däremot har skogsområdena i de södra delarna av länet som till exempel runt Södertälje knappt drabbats alls av stormen.

– Visst finns det träd som fallit omkull där också, men skadorna är inte större än vad de blir efter en dag när det har varit lite kraftigare vind än vanligt, säger Katrine Andersson.

Vattenfall har lånat in personal från hela landet som arbetar med att få tillbaka strömförsörjningen. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SVT

500 personer ute i skogarna och röjer

Just nu befinner sig runt 500 personer från Vattenfall ute i skogarna i de norra delarna av länet för att röja upp efter stormen.

– Vi har lånat in personal från hela landet för att klara av det här, säger Annika Viklund som är vd på Vattenfall eldistribution.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alfrida i Stockholms län

Mer i ämnet