Foto: Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg/SvD/TT

Större utbud – men färre försäljningar

Publicerad

Stockholms bostadsmarknad fortsätter att vara avvaktande. Under en tremånadersperiod har priserna på bostadsrätter i stor-Stockholm gått ner med en procent.

Bostadsrättspriserna ligger stilla, istället är det villorna som har ökat mest med en årstakt på sex procent, det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik. Medelpriset på en villa i Stor-Stockholm under september var 5,8 miljoner kronor.

– Priserna på bostadsrätter är oförändrade i både Stor-Stockholm och de centrala delarna. Årstakten har sjunkit till +2 procent för länet och +4 procent för innerstaden, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Bolåneräntan är fortfarande låg och sysselsättningen hög. Trots det märks en allt osäkrare stämning på bostadsmarknaden.

– På en marknad med fallande bostadspriser innebär det en stor risk att ha för höga prisförväntningar om man måste sälja. Det kan leda till att man slutligen tvingas sälja till ett pris som är lägre än de bud man tackat nej till tidigare i försäljningsprocessen, säger Erik Olsson, vd på på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Tar längre tid att sälja

Genomsnittstiden för att sälja en bostadsrätt har ökat från 31 dagar till 34. För att sälja en villa tar det i snitt 41 dagar, vilket är två dagar längre jämfört med samma period förra året.

– Allmänt har vi en något avvaktande marknad där vi ser att ett ökat utbud inte motsvaras av samma ökning i antalet försäljningar. Volymerna hittills i år ligger på samma nivå som förra året och vi ser också en gradvis ökning av den genomsnittliga tiden det tar mellan att annonserna sätts ut och bostaden sedan säljs, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Erik Olsson håller med:

– Köparna är mer avvaktande med fler bostäder att välja på så att försäljningstiden blir längre.

Kvadratmeterpriset i Stockholms innerstad ligger nu på 91.798 kronor. I stor-Stockholm ligger medelpriset på 57.818 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet