Några av få turister utanför Slottskyrkan i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Storstäderna förlorare i slaget om turisterna

Uppdaterad
Publicerad

Storstäderna drar nitlotten när turisterna sinar i Sverige. De svenskar som semestrar på hemmaplan väljer naturen framför staden.

Stockholms handelskammares siffror över hotellbeläggningen i juni ligger på 15 procent, samma månad förra året var den siffran 75 procent. För att få turisterna att välja Stockholm gäller det att besökarna känner att det är säkert att röra sig i staden ur smittskyddssynpunkt. 

– Att vi lyckas berätta att vi har en strategi som fungerar i det långa loppet tror jag är oerhört viktigt för att bidra till att man känner sig säker här, säger Tomas Andersson, kommunikationsansvarig på Visit Stockholm. 

Corona i Stockholm

Väljer naturen 

En annan faktor som har stor inverkan är evenemangsförbudet. När inga konserter arrangeras, matcher spelas utan publik och nöjesparker inte får ha öppet gör det att färre söker sig till huvudstaden. De turister som ändå kommer till Stockholm väljer naturreservaten, campingplatserna och vandringslederna. 

– Naturturismen har ökat jättemycket i sommar. Det verkar som att folk söker sig bort från städerna och ut i naturen, säger Tomas Andersson och fortsätter: 

– Vi hoppas på att augusti blir bättre, att det blivit lite mer utländska turister då än tidigare i sommar. 

Butiksdöd i Gamla stan

I turisttäta Gamla stan i Stockholm står många företagare på randen till katastrof. De intäkter som vanliga år kommer från turister uteblir och många företagare kommer att tvingas bomma igen i höst. Torun Mork Westerberg, som driver en butik på Österlånggatan, ska stänga sin butik. 

– Butiken är min stolthet men så är det inte längre. Nu får man nästan pracka på folk varor. Det känns fruktansvärt, det är som att gå till sin egen tortyr varje dag, säger hon. 

De stödinsatser som kommit från regeringshåll har varit för krångliga och kommit för sent, menar Torun Mork Westerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet