Nya Karolinskas sjukhusdirektör Björn Zoëga. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Fredrik Sandberg

Storvarsel på Karolinska: 600 tjänster ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset lägger ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. -Vi har försökt göra allt vi kan för att undvika det här, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga.

Samtidigt väntas årets resultat landa på minus 1,6 miljarder kronor.

– Vi försöker anpassa vår kostym efter uppdraget vi fått, men vi har varit lite för sena med detta vilket lett till att vi fått stora ekonomiska problem, säger Björn Zoëga till SVT Nyheter.

Nya Karolinska sjukhuset

Varslet omfattar även ett fåtal tjänster inom sjukhusservice. ”Karolinska Universitetssjukhuset fortsätter att justera organisationen till den storlek som är ämnad för uppdraget att bedriva högspecialiserad vård”, enligt pressmeddelandet. 

– Det är anmärkningsvärt – och första gången man varslar vårdpersonal, säger Anna Gustafsson, reporter på DN som rapporterat mycket om turerna kring Karolinska, i SVT Nyheters direktsändning.

Sjukhusdirektören:

Enligt ett pressmeddelandet från Karolinska kommer patienternas säkerhet inte påverkas.

– Men redan nu har personalen varnat för att patientsäkerheten är hotad, då bemanningen är för låg, säger Anna Gustafsson.

Även sjukhusdirektören själv medger att en opåverkad säkerhet inte kan garanteras.

– Nej, går inte att ge några garantier för det. Men vi jobbar för att det ska bli så, säger han till SR Ekot.

Med varsel kan ytterligare specialkompetens gå förlorad på ett sjukhus som ska vara inriktad på just detta, ännu en negativ konsekvens av beskedet enligt Anna Gustafsson.

30 procent fler chefer

Varslet om vårdpersonalen ska läggas till det tidigare från i våras, då 550 administrativa tjänster varslades om uppsägning. Hur beskedet tas emot bland personalen vill Björn Zoëga inte kommentera, men konstaterar att ”läget är besvärligt som det är”.

Enligt Anna Gustafsson hade man inte budgeterat för den helt nya och oprövade sorts vårdstruktur som infördes på nya Karolinska. Bland annat innebar den att man fick 30 procent fler chefer.

– Det man kunnat se under de senaste åren är att sjukhuset producerar mindre vård samtidigt som det kostar mer pengar, säger hon i SVT Nyheters direktsändning.

Minus 1,6 miljarder kronor

Förra året gick sjukhuset back med 822 miljoner och vid årsskiftet infördes ett åtgärdsprogram för att minska kostnaderna.

Region Stockholm har skjutit till sammanlagt 725 miljoner kronor för att rädda Karolinskas ekonomi under 2019. Men under våren infördes först anställningsstopp – sedan varslades 550 personer i den administrativa personalen.

Karolinskas resultat till och med augusti i år var -1,2 miljarder kronor och resultatprognosen för 2019 uppgick då till cirka -1,6 miljarder kronor.

Varslet beskrivs därför av Björn Zoëga som ”ofrånkomligt”.

Totalt arbetar 15 300 personer inom Karolinska sjukhusets verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet