Strategi mot våldsbejakande extremism klubbas

Publicerad

Idag klubbar socialnämnden i Stockholms stad igenom en strategi för att arbeta mot våldsbejakande extremism.
Målet med strategin är bland annat att hindra så kallade terrorresor till Syrien, men också att hjälpa till med vård, boende och stöd för de som återvänder. 

Det ska ske genom samverkan mellan offentliga och frivilliga organisationer samt trosamfund.

Men oppositionen i stadshuset är kritisk.

– Våldsbejakande islamistisk extremism utgör det största samhällshotet. Om detta är terrorforskarna överens. Trots det undviker majoriteten att tala om denna form av extremism. Bristen på konkretion och det faktum att strategin diskuterar extremism utifrån ett väldigt brett perspektiv gör att åtgärderna blir allmänt hållna, att vi riskerar att nå fel målgrupper och att samhället inte utför rätt form av preventiva insatser, säger Erik Slottner (KD).

– Vi kan inte acceptera att Stockholm ska premierar de unga som begår våldsbejakande extremism genom att ge dem förtur till såväl bostads- som arbetsmarknadsinsatser. Det ger helt fel signaler. Vi måste istället agera med tydliga konsekvenser och insatser efter individens situation, säger Andrea Ström (M), gruppledare i socialnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer