Västen ska bli en obehaglig upplevelse för vargen Foto: Fredrik Sandberg/Fredrik Sandberg

Strömförande väst ska skrämma vargen

Uppdaterad
Publicerad

En strömförande väst är tänkt att skydda jakthunden vid ett vargangrepp. Samtidigt hoppas man att vargen ska tycka att det är så obehagligt att bita i hunden att den avstår att angripa andra hundar.

– Det blir en kraftigt stöt så att det angripande djuret släpper direkt, säger Arne Söderberg rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Idag börjar älgjakten i Stockholms län samtidigt som skyddsjakten på varg pågår i de norra delarna av länet.

Under de senaste månaderna har flera sällskapshundar dödats av varg i området kring Norrtälje.

Kopplade hundar

Länsstyrelsen rekommenderar hundägare att koppla sina hundar men under älgjakten springer jakthunden fritt för att driva fram älgen mot jägarna.

Vargen får en kraftig stöt av västen

Nu kan jägarna söka bidrag till skyddsväst för att skydda hunden mot ett eventuellt vargangrepp.

– Alla som jagar i länet har möjlighet att söka bidrag oavsett var man bor men det är enbart hundar som arbetar och går lösa i skogen som kan söka bidrag för skyddsväst. Det finns två typer av västar, en av kevlar med vassa piggar och en som är strömförande, säger Arne Söderberg.

”Obehaglig upplevelse”

I och med att västen blir strömförande när vargen biter tag i hunden så hoppas man att upplevelsen blir så obehagligt så att vargen avstår från att angripa andra hundar.

Speciella jägare till skyddsjakt

Under älgjakten är det fler personer som rör sig ute i skogarna än vad det vanligtvis brukar vara, det ökar också möjligheten att fler ser vargen. Men det är bara speciella jägare som är utsedda av Länsstyrelsen som får jaga varg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer