Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har reagerat kraftigt på våldsamheterna i Järva.

Strömmer: ”Inte rimligt att dras in i andra länders konflikter”

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har skadats svårt efter våldsamheter under en eritreansk kulturfestival på Järvafältet i Stockholm.

”Det är inte rimligt att Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det här sättet”, skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en kommentar till SVT.

Under torsdagen bröt tumult med stenkastning och enligt ett vittne kallades minst 100 poliser till  Kulturfestivalen ”Festival Eritrea Scandinavia” på Järvafältet i Stockholm. Den har hållits sedan 90-talet och tidigare fått kritik för att stödja den eritreanska regimen. Flera personer har skadats svårt och regionen har med anledningen av våldsamheterna gått upp i så kallad ”särskild sjukvårdsledning”.

”Inte rimligt”

I en kommentar till SVT skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) så här:

”Det är inte rimligt att Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det här sättet. Om man flyr till Sverige undan våld, eller är på tillfälligt besök, ska man inte ställa till våld här. Polisens resurser behövs till annat än att hålla isär olika grupper från varandra.”

”Hyr inte ut”

Liberalernas Joar Forssell tycker att Stockholm stad inte borde tillåta festivalen och det är något han och flera av hans partikollegor pratat om tidigare. Så här skriver han på X, tidigare Twitter:

”Det är ingen rättighet att få plats för en festival. Eller andra former av stöd. Föreningen som hyr ut+Stockholms stad som äger fastigheten borde inte möjliggjort detta. Den eritreanska regimens verksamhet måste stoppas. Våld är inte rätt metod.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våldsamheter bröt ut vid en festival på Järvafältet under torsdagen. Foto: Swepix

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.