Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tumult utspelade sig i samband med en kulturfestival på Järvafältet. SVT Nyheter var på plats. Foto: SVT

Stenkastning och slagsmål under festival på Järva

Uppdaterad
Publicerad

52 personer samt tre poliser ska ha skadats efter sammandrabbningen mellan festivaldeltagare och demonstranter vid den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet i Stockholm. Stenkastning har förekommit och bilar har satts i brand.

Det finns även uppgifter om att personer tagit till påkar som vapen.

Region Stockholm skriver på sin sajt att åtta personer vårdas med svåra skador på sjukhus. Polisen säger att 52 personer ska vara skadade.

Upploppen på Järvafältet

– Utöver dessa 52 är 3 poliser skadade. Men det är oklart om de har blivit attackerade eller om skadorna uppkommit i själva arbetet. Vid ett fall exempelvis, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson.

100 till 200 personer frihetsberövades men i nuläget är bara en person gripen, misstänkt för mordbrand.

– Jag kan bekräfta att det är en person gripen, och att de personer som omhändertogs för att förhindra ordningsstörningar är släpta, säger Andreas Dahlin, vakthavande befäl på Stockholmspolisen.

Enligt polisen är läget på platsen just nu lugnt.

Region Stockholm gick med anledningen av våldsamheterna upp i så kallad ”särskild sjukvårdsledning”, vilket bland annat innebär att de enklare kan mobilisera eller omplacera resurser.

– Det är en komplicerad och omfattande insats. Det är många människor i rörelse på platsen och det totala skadeläget är än så länge oklart, säger Patrik Söderberg, chefläkare på Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Vittne: ”Total anarki”

Ett vittne som SVT pratade med vid 15-tiden berättade att han såg minst hundra poliser vid platsen.

– Det är total anarki, jag har aldrig sett så många poliser i hela mitt liv, säger Oskar Malmsten, som befann sig på den då avspärrade E18.

Brand inne på festivalområdet

SVT:s team på plats beskrev en kaotiskt stämning då något börjat brinna på festivalområdet.

– Det är bara rök och brand man ser härifrån, säger Kovan Alshawish, SVT:s reporter på plats när han beskriver fesitvalområdet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våldsamheter bröt ut vid en festival på Järvafältet under torsdagen. Foto: Swepix

Konflikt mellan eritreanska regimtrogna och regimmotståndare

Kulturfestivalen ”Festival Eritrea Scandinavia” har hållits sedan 90-talet. Festivalen har tidigare fått kritik för att stödja den eritreanska regimen.

Torsdagens demonstranter ska vara motståndare till regimen och de två grupperna har drabbat samman under sina respektive sammankomster. Även personer från andra länder ska ha försökt resa till Sverige för att delta i motdemonstrationen.

Flera personer har omhändertagits av polis under oroligheterna på Järva. Foto: Kovan Alshawish, SVT

Statsskicket i Eritrea

Eritrea är en auktoritär enpartistat där inga val hållits sedan landets självständighet 1993. All makt ligger i händerna på president Isaias Afwerki och hans parti PFDJ (People's Front for Democracy and Justice).

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppen på Järvafältet

Mer i ämnet