Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör festivaldeltagarens kritik mot polisen – som han menar var förvarnade om risken för våld i samband med demonstrationen kring eritrianska festivalen i Järva. Foto: Magnus Lejhall/TT

Upploppet i Järva: Polisen stoppade demonstranter vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Bakom torsdagens våldsamma upplopp på Järvafältet står en konflikt mellan eritreanska regimtrogna och regimmotståndare. Enligt polisen har personer från andra länder rest hit i syfte att delta i demonstrationen.

– Vi har haft en beredskap för det och det är också så att personer har hindrats från att komma in i landet, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson Polisen Stockholm.

Enligt honom har de personer som nekats inträde inte kunnat uppvisa att de har rätt att vistas i landet.

Upploppen på Järvafältet

Demonstrationstillstånd ses över

Binjam, som deltog i festivalen, säger till SVT att festivalens arrangörer förvarnat polisen om att det fanns risker för våldsamheter om motdemonstrationen fick hållas samtidigt som festivalen.

– Det borde inte hänt, jag tycker den svenska staten som fått så mycket information om det här och vad som kommer hända borde förberett mer.

– Vi får ju se över om det här är något vi kan lära oss av självklart, säger Daniel Wikdahl på polisens presstjänst.

Han säger att polisen haft beredskap men att jurister nu ska se över tillståndet för demonstrationen. Festivalen, som ska pågå några dagar till, behåller däremot sitt tillstånd.

Konflikt mellan eritreanska grupper

Torsdagens sammandrabbning kom under en eritreansk kulturfestival, som anordnats sedan 90-talet. Arrangörer anses vara trogna den eritrianska regimen. Samtidigt hade polisen gett regimmotståndarna tillåtelse för en demonstration i närheten av festivalen.

Deltagare på demonstrationen ska ha trotsat polisens avspärrning och drabbat samman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppen på Järvafältet

Mer i ämnet