Foto: TT/SVT

Strump-advokater kan prickas för dubbla roller

Publicerad

Advokatsamfundets disciplinnämnd kommer att pröva advokatbyrån Maqs agerande kring det så kallade strumpavtalet. Det har samfundets styrelse beslutat, och byrån riskerar därmed att prickas för sitt agerande.

SVT avslöjade tidigare i år att Maqs både anlitats av Stockholms läns landsting för att granska den upphandling som så småningom ledde fram till det kritiserade strumpavtalet med bolaget Onemed – och samtidigt företrädde Onemed gentemot andra landsting i andra upphandlingsärenden.

Avslöjandet väckte starka reaktioner, bland annat hos Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. Efter att bolaget fått möjlighet att förklara sig har nu samfundets styrelse beslutat att ärendet ska behandlas av samfundets disciplinnämnd. Prövningen kan leda till någon typ av prickning – varning eller erinran – om nämnden kommer fram till att Maqs brutit mot samfundets jävsregler.

Hårda regler 

Maqs finns på flera håll i landet, och det var olika advokater på olika orter som hjälpte landstinget respektive Onemed i de olika ärendena. Men samtidigt är Advokatsamfundets etiska regler hårda när det gäller just jäv. Bland annat anses en hel byrå ”smittad” så fort en advokat företräder ett visst intresse.

Företrädare för Maqs har inte velat uttala sig för SVT, men har i en kommentar på den egna sajten tillbakavisat att det skulle handla om ett jävsförhållande.

Specialstrumpor för 6.000 kronor

Strumpskandalen exploderade i somras när SVT kunde visa att Stockholmslandstingets kostnader för hjälpmedel blivit flera gånger dyrare än beräknat, vilket bland annat förklarades av en hög andel specialstrumpor för 6.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strumpskandalen

Mer i ämnet