Att de styrande på Lidingö vill sänka skatten och samtidigt frysa skolpengen har skapat protester på ön. Foto: TT arkivbild

Styrande på Lidingö – sänk skatten och frys skolpengen

Uppdaterad
Publicerad

Lidingömajoriteten på Lidingö vill sänka skatten med 30 öre. Samtidigt vill man också frysa skolpengen. Förslaget har skapat protester när skolorna får svårt att kompensera för en lönehöjning. – Vi är oroliga för att inte kunna behålla våra fantastiska pedagoger, säger Mattias Yrgård Lerfors i protestgruppen ”Höj skolpengen på Lidingö”.

De styranden partierna på Lidingö, M, Lidingöpartiet, L och KD, vill i budgetförslaget 2020, sänka skatten och frysa skolpengen. Protestgruppen ”Höj skolpengen på Lidingö” har nu samlat in 543 namn i protest mot att skolpengen ska frysas eftersom de anser att det skulle drabba öns förskolor och grundskolor.

Även öppna förskolan har fått in 250 namn, något som mitti var först att rapportera om.

– Vi vill att skatten sänks med 30 öre då jämförbara kommuner runt Lidingö har lägre skattetryck, uppemot en krona lägre. Vi vill vara ansvarstagande med skattepengarna, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

”Vi tvingas att göra större barngrupper”

Mattias Yrgård Lerfors, trebarnsfar och ordförande i föräldrakooperativet Lidingö Montessoriskola, är bekymrad över utvecklingen.

– Vi är väldigt oroliga, säger Mattias Yrgård Lerfors i protestgruppen ”Höj skolpengen på Lidingö”. Foto: Privat

– Det är tredje året i rad som kommunen sänker skatten. En fryst skolpeng innebär att vi inte kan höja lönerna för våra pedagoger. Vi tvingas till att göra större barngrupper och minska på lärartätheten. Det vill vi inte, säger han.

C:”Vi är bland de sämsta”

Budgetförslaget har även skapat reaktioner hos oppositionen som pekar på att kommunalskatten redan är en av landets lägsta.

– Vi är bland de sämsta när det gäller andel utbildade förskolelärare. Vi har förskolor som bara har en enda förskolelärare på sex avdelningar. Moderaternas ensidiga fokus på skattesänkning skadar kvalitén och ger en sämre utbildning för våra barn och unga, säger Patrik Buddgård (C).

M: ”Okey, att frysa skolpengen ett år”

Men kommunstyrelsens ordförande är inte oroad.

– Vi har höjt skolpengen med 15 procent de senaste åren så då tycker vi att det är ok att frysa skolpengen ett år, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) till SVT Stockholm.

Lidingömajoritetens budgetförslag kommer att behandlas under kommunstyrelsen möte under måndagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer