• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ole-Jörgen Persson (M) är ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och blev upprörd över nyheten om att gängkriminella varnat människor för att gå ut. Foto: SVT

”Går inte att nog understryka hur vansinnigt det här är”

Uppdaterad
Publicerad

Att gängkriminella utfärdade utegångsförbud för invånarna i Tensta i slutet av augusti kom som en nyhet för politikerna i stadsdelsnämnden Spånga-Tensta under helgen.

– Det går inte att nog understryka hur vansinnigt det här är, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i nämnden.

Det var under gårdagen som polisen uppgav för TV4 Nyheterna att kriminella under hot om våld uppmanat boende i Tensta att hålla sig inomhus efter klockan 18.00 en dag i slutet av augusti

Ole-Jörgen Persson har aldrig hört om någon liknande händelse i området.

– Jag blir förbannad. Det här är ett beteende som är fullständigt oacceptabelt och som inte får förekomma i vår stadsdel eller på någon annan plats i landet, säger han till SVT Nyheter.

– Detta innebär att de kriminella flyttat fram sina positioner och att vi måste göra på ett motsvarande sätt för att visa vem som bestämmer i området.

”Man är rädd”

Enligt Ole-Jörgen Persson bedriver stadsdelen och kommunen ett långsiktigt arbete för att strypa rekryteringen till de kriminella gängen vid sidan av polisens arbete.

– Jag skulle säga att vi idag har bättre förutsättningar att klara av det arbetet än vad vi haft någonsin tidigare, säger han.

– Vi vet att kriminellas inflytande över en del människor är stort, man är rädd för vad de ska hitta på. Men genom vår närvaro, vilja och förmåga att slå tillbaka så ska vi skapa en trygghet i området.

Vill införa vistelseförbud

Själv vill Ole-Jörgen Persson se strängare straff för organiserad brottslighet.

– Jag tillhör ett parti som vill se mycket strängare straff för sådan här kriminalitet. Vi vill se ett förbud om att vara medlem i kriminella gäng och även införa ett vistelseförbud mot kriminella, så att det är de som portas från området – inte laglydiga medborgare.

SVT har sökt polisen som inte vill kommentera det här under söndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer