Svårt förutse utgången i arenamål

Uppdaterad
Publicerad

Korruptionsmålet som rör fotbollens nya nationalarena i Solna är komplicerat och det är svårt att förutse utgången. Det säger Claes Sandgren, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och ordförande i Institutet mot mutor.

-Det är inte så meningsfullt att spekulera i om de kommer att dömas eller inte, säger han om rättegången.

Sex personer står åtalade för grovt mutbrott respektive grov bestickning.

Muträttegången i Solna

Målet handlar om de drygt 900.000 kronor inklusive moms som betalats ut till Solnas tidigare stadsdirektör Sune Reinhold från det bolag som ansvarat för projekteringen. Förutom Reinhold hör Solnas förre kommunalråd Lars-Erik Salminen (M) och entreprenören och miljardären Erik Paulsson till de åtalade.

Claes Sandgren konstaterar att det faktum att de åtalade är så pass högt uppsatta gör målet speciellt. Men det är också intressant rent juridiskt, anser han:

-Att ett extraknäck ses som en otillbörlig belöning, det är en relativt ovanlig variant.

Grova korruptionsbrott kan ge fängelse i upp till sex år. Men för att det ska bli fällande dom måste åklagaren bland annat visa att pengarna har kunnat påverka Sune Reinholds tjänsteutövning.

-Sedan ställs kravet att det ska vara en otillbörlig belöning. Och det kriteriet är ju ganska vagt, säger Sandgren.

Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att utgångsläget är gynnsamt för de åtalade i arenahärvan.

-Invändningar som i andra brottmål ofta lämnas utan avseende, de får väldigt mycket utrymme i den här typen av mål. Det är förhållandevis lätt att ”prata omkull” domstolen, säger han.

Alhem jämför med mål som rör brottslighet som till exempel bankrån.

-Där är det inte möjligt att komma med invändningar som får bärkraft. Men i den här typen av mål har man ett alldeles för försiktigt förhållningssätt. Man har för stor respekt, som jag ser det, för hur det kan gå till inom affärslivet, säger han och fortsätter:

-Det i förening med lagstiftningens inte alltför glasklara utformning gör att det är en tung uppförsbacke för åklagaren.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muträttegången i Solna

Mer i ämnet