Handeln förekommer även i förorterna Foto: Vilhelm Stokstad/Janerik Henriksson

Svarta hyreskontrakt stort problem i Stockholm

Publicerad

Handeln med svarta hyreskontrakt är störst i Stockholmsområdet, det slår regeringens särskilda utredare fast.

– Man ser också att handeln har spridit sig till förorter och miljonprogrammen, säger hovrättsråd Jan Josefsson.

En hyresgäst ska aldrig ta någon ekonomisk risk, men den ska heller inte göra någon ekonomisk vinst. Det sa regeringens särskilda utredare Jan Josefsson under tisdagens pressträff på Rosenbad.

Svårt att kartlägga svarthandeln

– Det som säljs idag är inte bara förstahandskontrakt, utan även andrahandskontrakt. Vi har försökt att kartlägga handeln men det är svårt. Varken köpare eller säljare vill berätta om den här handeln så det finns ingen statistik. Det är få ärenden som går till polis och åklagare och lagförs. Vi har ändå försökt att hämta uppgifter via en enkät, säger Jan Josefsson, hovrättsråd.

Utredningen visar att handeln är vanligast i Stockholmsområdet. Den omsätter mycket stora belopp och har inte sällan kopplingar till organiserad brottlighet.

– Handeln har spridit sig till förorter och miljonprogrammen. Det är alltså inte längre bara lägenheter i innerstaden som omfattas av handel. Det här leder till att lägenheter som skulle lämnas till bostadsförmedlingen inte sägs upp. Människor som står i kö får inte tillgång till lägenheter, säger Jan Josefsson.

Köp kriminaliseras

Att köpa ett svart hyreskontrakt har tidigare inte varit  straffbart, eftersom köparen har ansetts vara en typ av brottsoffer. Men även där vill utredaren göra förändringar. De som har betalat pengar för en lägenhet ska också löpa risk att förlora bostaden.

– Det är de som står i bostadskön som är brottsoffren. Därför vill vi också att köp av hyreslägenhet ska kriminaliseras. Men om brottet är ringa så ska man inte dömas, till exempel om man har köpt ett andrahandskontrakt.

Så här vill utredningen stoppa svarthandeln

Reglerna om lägenhetsbyte ska skärpas:

– Hyresgästerna ska ha varit bosatta i byteslägenheterna under ett år före ansökan.

– Inget tillstånd till byte om det kan antas att det begärts otillåten ersättning

– Det ska endast gå att byta hyresrätt mot hyresrätt. Inte bostadsrätt mot hyresrätt.

En hyresrätt ska anses förverkad om hyresgästen betalat eller begärt otillåten ersättning

Straffen skärps:

– Att sälja eller förmedla en hyresrätt mot otillåten ersättning ska ge fängelse i högst 2 år. Om brottet är grovt, högst 4 år.

– Ringa brott kriminaliseras

– Köp av hyreskontrakt kriminaliserad, straffet ska vara böter eller fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år. Om brottet är ringa ska inte dömas till straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.