Regeringens utredare föreslår att det ska bli olagligt att köpa hyreskontrakt. Foto: TT

Förslaget: Köp av svart hyreskontrakt ska kunna ge fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det ska vara olagligt att köpa ett hyreskontrakt, föreslår regeringens särskilda utredare. Man vill även skärpa straffen för dem som säljer hyresrätter på svarta marknaden.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att den illegala handeln med hyresrätter är en miljardindustri i Sverige.

På tisdagen presenterades en statlig utredning med förslag på åtgärder mot just svarthandeln.

Man föreslår bland annat att det ska vara olagligt att köpa hyreskontrakt, i dag är det bara olagligt att sälja. Straffet ska kunna vara böter eller fängelse i upp till två år, eller om brottet är grovt fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Om brottet bedöms som ringa ska man inte dömas till straff. Det kan då röra sig om köp av andrahandskontrakt eller där man betalat ett mindre belopp, till exempel en eller några månadshyror, skriver man i utredningen

Utredarna vill även skärpa straffen för den som säljer hyreskontrakt, och att både köparen och säljaren ska förlora rätten till lägenheten.

– Har man köpt en hyreslägenhet, då är hyresrätten förverkad. Man löper risken att förlora lägenheten, säger Jan Josefsson, särskild utredare.

Vill skärpa regler för byten

För att dölja att man köper en hyresrätt gör vissa ett ”skenbyte”, man byter bostäder och betalar pengar under bordet för bytet. För att komma åt detta vill utredaren att regler för bostadsbyten skärps: Den som vill byta ska ha bott i lägenheten under minst ett år före ansökan, bytet ska nekas om ”det kan antas att det begärts otillåten ersättning” och det ska bara vara möjligt att byta mellan hyresrätter.

I dag går det att byta en bostadsrätt mot en hyresrätt, den möjligheten vill utredaren alltså ta bort.

Förlorar kontrakt vid högre hyra

Ett annat förslag är att den som hyr ut en hyresrätt i andrahand inte ska få ta mer betalt än vad hen själv betalar för den. Gör man det ska man förlora sitt kontrakt, föreslår utredaren.

Om du vill hyra ut din hyresrätt i dag får du egentligen bara lägga till 10 procent på hyran, för till exempel internet eller om lägenheten är möblerad.

Men det framgår inte tillräckligt tydligt, menar Hyresgästföreningen.

– Vi vill ha det svart på vitt, att oavsett vilken säng man har till exempel, får man ta max en tiondel av hyran i merkostnad, säger Johan Nytorp, förbundsjurist vid Hyresgästföreningen, som deltagit som expert i utredningen.

Man föreslår också att det ska bli olagligt att hyra ut en hyreslägenhet i andra hand i syfte att tjäna pengar.

Minister: Välkomnar förslagen

Svarthandel med hyreskontrakt är ett stort problem, konstaterade migrationsminister Heléne Fritzon (S) som tog emot utredningen:

– Vi ser att det har mer och mer en koppling till organiserad brottslighet, och det är naturligtvis en väldigt allvarlig utveckling och därför välkomnar vi utredningens olika förslag.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019 och ska inte gälla fall retroaktivt. Förslagen ska nu ut på remiss.

Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (Sabo) har deltagit i utredningen och ställer sig bakom dess förslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.