Sverige har skrivit ett ”mycket argt” brev till EU-kommissionen om de tämligen korthuggna sammanfattningar som kommissionen presenterade i slutet av september. Där konstaterades bland annat att det svenska budet – Stockholm/Uppsala – inte gav några besked på en rad punkter om exempelvis förekomsten av tillräckliga konferensrum.
– Vi tycker att när de har gjort den här sammanställningen av buden så menar de att vi inte klarar alla tekniska kraven – att det ska finnas wifi, caféer för personalen, toaletter – och de kraven är ju fullständigt självklara, säger dock EU-minister Ann Linde (S) på väg in till dagens EU-ministermöte i Luxemburg.
”Inte korrekt”
-Därför så uppmanar vi kommissionen att göra om sin utvärdering för den är helt enkelt inte korrekt. Och det ska jag försöka få fram i den här diskussionen att när man har en så färgad utvärdering så kan man inte fatta riktiga beslut, säger Linde som tillsammans med sina kollegor i dag ska gå igenom de 19 Ema-buden inför den avgörande omröstningen den 20 november.
Samtidigt gör Sverige också ett nytt försöka att övertyga Ema-personalen, som bara rankade Stockholm på 11:e plats i en intern enkät om vart man kan tänka sig att flytta med när flyttlasset går från London i och med det brittiska utträdet ur EU.
Bra flygförbindelser?
-De har ju sagt att man känner att Stockholm är lite långt borta och därför försöker vi övertyga så mycket som möjligt om att det finns väldigt bra flygförbindelser, bra möjligheter att ge alla bostäder och att Sverige rankas väldigt högt när det gäller levnadsstandard, att det finns daghem och den typen som personal tänker på. Bland annat har vi en extra video som är lite speciellt inriktad på personalen, säger Linde i Luxemburg.
Omröstningen i november lär bli stenhård, även om regeringen fortsatt är övertygad om det svenska budets förträfflighet.
-Vi har det bästa budet när det gäller patientsäkerhet i Europa, men det är tufft nu, det är det, säger EU-ministern.
Kampen om Ema och Eba
European Medicines Agency (Ema) grundades 1995 och har runt 900 anställda. Ema ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU, bland annat godkänner myndigheten nya läkemedel för försäljning.
European Banking Authority (Eba) grundades 2011 och har drygt 150 anställda. Eba utför stresstester på banker och kontrollerar att de nationella tillsynsmyndigheterna i banksektorn sköter sitt jobb.
19 städer – däribland Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors – hoppas få ta över Ema från London från 2019. Åtta städer – dock inga nordiska – kämpar om Eba.