Sveriges EU-minister Ann Linde (S) och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) håller pressträff på torsdagen som kommer att handla om EMA-initiativet. Foto: TT

Regeringen vill ha EU:s läkemedelsmyndighet till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen växlar nu upp jakten på EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Förhoppningen är att myndigheten ska placeras i Stockholm-Uppsalaregionen när Storbritannien lämnar unionen – något som ansvariga ministrar väntas hålla pressträff om under torsdagen.

På torsdagen har sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) kallat till pressträff tillsammans med EU-minister Ann Linde (S) för att presentera ”ett svenskt initiativ med anledning av Brexit”.

Wikström bekräftar för TT att initiativet handlar om hur regeringen ska satsa på att få EMA till Sverige. EMA, som godkänner läkemedel i Europa, ligger i dag i Storbritannien. Men om britterna lämnar EU får EMA lämna britterna.

Stockholm-Uppsala kan bli hemvist

I en debattartikel i torsdagens Dagens industri berättar de båda ministrarna, tillsammans med statsrådskollegorna Helene Hellmark Knutsson (S) och Mikael Damberg (S), om den kampanj som planeras gentemot övriga EU-medlemsstater.

Bland annat ska ett särskilt sekretariat inrättas för att planera och organisera kandidaturen. Regeringen pekar ut Stockholm-Uppsalaregionen som en tänkt plats för en framtida lokalisering av myndigheten.

Det har sedan tidigare varit känt att regeringen är sugen på att få EMA till Sverige. Men att EU:s smittskyddsmyndighet redan ligger här, medan många medlemsländer ännu inte har någon EU-myndighet, kan ligga Sverige i fatet, enligt bedömare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.